Úředníci hledají stovky děti, které nepřišly k zápisu do předškolního ročníku mateřských škol

3. srpen 2017

Úředníci měst na severu Čech mají nelehký úkol. Musí do začátku září dohledat desítky dětí, které nepřišly k zápisu do povinných předškolních ročníků mateřských škol. Na adresách trvalého bydliště se rodiny nezdržují a úředníci proto neví, kde mají děti hledat. Rodičům dětí, které k zápisu nepřišly, přitom hrozí pokuta až pět tisíc korun. I ta ale bude zřejmě jen těžko vymahatelná.

„K zápisu do posledního ročníku mateřské školy mělo přijít z Mostu 633 dětí. Nepřišlo jich 111. To je poměrně vysoké číslo,“ konstatuje úřednice odboru školství magistrátu v Mostě Petra Trojnová.

Podle ní mohou být rodiče i děti v podstatě kdekoliv na území republiky i v zahraničí: „Jsou to rodiny, které se nezdržují na území města, ačkoliv tu mají hlášený trvalý pobyt. Mohou se stěhovat v rámci republiky, ale jsou tu i rodiny, které odcházejí do Anglie, nebo do jiných států v Evropě. O těch pak nemáme žádnou informaci a jsou pro nás nedohledatelné,“ vysvětluje Trojnová.

Podle vedoucího odboru školství magistrátu v Mostě Tomáše Brzka úředníkům nenahrává ani platná legislativa: „Vycházíme z trvalého pobytu, a legislativa v současné době neukládá, ani nemůže na lidech vynutit, aby nám zodpovědně nahlásili, že se třeba zdržují v zahraničí. Proto je nemůžeme dohledat, informovat, vyzvat ani sankcionovat, pokud nesplní zákonné povinnosti,“ shrnuje situaci Tomáš Brzek, vedoucí odboru školství magistrátu Most

Podobný problém řeší i další města

Kromě Mostu se s vysokým počtem dětí, které nepřišly k zápisu do předškolního vzdělávání, potýkají i úředníci například v Děčíně, kde k zápisu nedorazilo 113 dětí, což je zhruba 20 % z celkového počtu.

Stejně tak v Litvínově na Mostecku a v Bílině na Teplicku. Vyplývá to z údajů jednotlivých radnic. Celková čísla týkající se absencí u zápisu bude mít ministerstvo školství až na podzim, podle toho, kolik dětí skutečně v září do přípravných ročníků nedorazí.

„Ani ministerstvo ještě nedisponuje přesným počtem dětí, které k zápisu do povinného předškolního vzdělávání nepřišly. Tato data budeme znát během října,“ doplňuje Dana Prudíková, náměstkyně pro řízení sekce legislativy a mezinárodních vztahů MŠMT.

Obdobné problémy jako v Ústeckém kraji mají také na Ostravsku.

autor: Jan Beneš
Spustit audio