Usnadnit začátek přeshraniční spolupráce pomůže nový česko-německo-polský web

23. březen 2017

Nový web „bordernetwork.eu“ má usnadnit spolupráci institucí i spolků v česko-německo-polském pohraničí. Autoři ho představili v Muzeu města Ústí nad Labem. Kromě kontaktů jsou na webu také informace o různých aktuálních akcích. Lidé můžou vyhledávat buď podle mapy nebo podle tematického zaměření. Web je dílčím výsledkem jednoho z projektů Institutu saské historie a kulturní antropologie v Drážďanech.

„Zjistili jsme, že existuje velké množství iniciativ a institucí, které spolu velmi úzce spolupracují. Zvlášť na české straně je mnoho iniciativ, které se věnují kultuře a dějinám. Zatím ale ještě není příliš rozvinutá třístranná spolupráce mezi českými, německými a polskými partnery. Je to možná způsobeno tím, že pro takovouto spolupráci není zatím dostatek dotací nebo peněz,“ říká Ira Spieker z drážďanského institutu.

Web neslouží jen k navazování a rozvíjení spolupráce mezi institucemi, ale i mezi lidmi. Když se například dohodnou sousedi z vesnic na opačných stranách hranice na nějaké společné akci, i tu můžou nechat na web zapsat.

„Určitě máme zájem na tom, aby i takovéto akce byly na tento web zahrnuty, protože jsme poznali, jak rozmanité jsou. Od iniciativ zaměřených na chov ptáků po, například, kulturní akce. Tohle všechno je důležité právě ve zprostředkovávání kontaktů – v tom, že člověk přímo pozná lidi z druhé strany hranice, ne jen politiky nebo představitele oficiálních institucí. Také je důležité to, že když se lidé navzájem poznají, tak odbourávají vzájemné předsudky,“ vyzdvihla důležitost osobních kontaktů Ira Spieker.

Českými partnery jsou ústecké muzeum a Collegium Bohemicum. Podle Tomáš Okurky z Collegia Bohemica je už při spuštění nový web užitečný.

„Ačkoliv se po dlouhá léta pohybujeme v oblasti spolupráce mezi českými a německými institucemi, je mnoho iniciativ, které jsou zahrnuty do těchto webových stránek, o jejichž existenci jsme nevěděli a mohou i nám přinést velmi zajímavé informace. Při vypracovávání dalších projektů můžeme i tyto instituce oslovit, jestli s námi chtějí spolupracovat“ vysvětluje Tomáš Okurka.

Další kontakty, informace a akce budou na webu „bordernetwork.eu“ přibývat podle zájmu institucí nebo pořadatelů.

autor: hau
Spustit audio