Ústečané mají k dispozici v létě jediné koupaliště - opravené termální koupaliště v Brné

15. květen 2015

Termální koupaliště v Brné je ode dneška (15.5.) jediné, kde se můžou Ústečané v létě vykoupat. Na sezónu se totiž zavírají Městské lázně a rekonstrukce areálu na Klíši skončí až na podzim.

V Brné lidé zaplatí o 20 korun víc než dřív – letošní vstupné je 80 korun. Je to i proto, že zhruba po pěti letech můžou návštěvníci využívat celý areál. Je v něm opravený rekreační bazén, nový tobogán i upravené sociální zázemí. Rozvody vody a čerpadla zmizela pod zem. Opravy stály 24 milionů korun. Téměř třetinu z toho stála úplná rekonstrukce bazénu z roku 1931.

Návštěvníky čeká nová dlažba i areál na plážový volejbal

V 83 let starém bazénu už lidé nebudou chodit po betonu. Podle ředitele Městských služeb Miroslava Harciníka je tam nová fólie, která by měla vydržet 35 let.

„Je příjemnější na šlápnutí než ten kluzký beton. Asi víc lidé zaznamenají nové sociální zařízení, toalety, sprchy. Další věc, že tubus tobogánu už nebude nikomu vytrhávat chloupky z nohou a nitky z plavek, protože je úplně nový.“

V části koupaliště je také nová dlažba. Dvě hřiště pro plážový volejbal už Městské služby nebudou pronajímat, ale budou je provozovat samy. Po povodních v roce 2013 bylo nutné vyměnit písek. A na budoucí velkou vodu mysleli podle Davida Zicha i při vylepšování.

„Uvidíte hrany z bloků, které zabraňují hned vniknutí vody. Je to výška, kdy se dá 30-35 cm ten písek zachránit. Je to zhruba ve stejné výšce, jako jsou bazény. Tady napravo se dělá sprcha. Ta bude sloužit k tomu, když návštěvník nebude chtít jít do areálu koupaliště a zaplatí si vstup jen na plážový volejbal. Dřív se lidé koupali v Labi, což si myslím, že není úplně ideální.“

Se svou "troškou do mlýna" přijde i ústecká knihovna

Z koupaliště v Brné by se časem mělo stát pokud možno klidné místo pro odpočinek. Letos k tomu přispěje i Severočeská vědecká knihovna.

„Samozřejmě vyberu ty nejhezčí dívky. Budou v plavkách nabízet návštěvníkům v plavkách knížky pro pobavení. Detektivky, volnější literaturu.…“ prozradil náměstek ředitele Miroslav Bünter.

I přes novinky a opravy zbývá na koupališti ještě dost práce za zhruba 40 milionů. Městské služby podle ředitele Harciníka budou chtít využít dotací a už teď připravují i opravy v další části koupaliště. Jde o výměnu zbytku dlažby, rekonstrukci šaten, druhého sociálního zázemí nebo opravu budovy strojovny.

autor: hau
Spustit audio