Ústecká nemocnice má nově nejmodernější vybavení pro léčbu onkologických pacientů

11. červenec 2016

Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem pokračuje v opravě pracoviště nukleární medicíny. Právě dnes skončila další část rozsáhlých úprav. Onkologičtí pacienti tak přicházejí do nového a pozitivněji laděného prostředí, vybaveného tou nejmodernější technologií.

Masarykova nemocnice má nově moderní laboratoř na přípravu radiofarmak. „Jde o speciální prostor, takový ,domeček v domečkuʻ, v kterém se připravují léky pro onkologicky nemocné. Ty musí být sterilní, proto je nutné je připravovat v prostředí, které je téměř prosté bakterií a částic,“ vysvětluje hlavní farmaceut Krajské zdravotní Olga Mučicová.

Kromě nové laboratoře pro přípravu léků má pracoviště nukleární medicíny nově k dispozici tu nejmodernější technologii v podobě PET/CT skeneru.

Jak říká primář oddělení Aleš Chodacki, jeho největší výhodou je, že lékařům poskytne kompletní informace.

Na montorech jsou k vidění výsedky z PET/ST skeneru

„Pacient je po obdržení radiofarmaka vyšetřen celotělově, včetně orgánů, zda není přítomna nějaká nádorová tkáň. Toto vyšetření je nesmírně efektivní a dá se říct, že v té onkologické diagnostice na světě nic lepšího neexistuje,“ dodává Chodacki.

PET/ST skener stál zhruba 68 milionů korun. Z toho 85 % zaplatila dotace Ministerstva zdravotnictví. Další nutné úpravy a vybavení pro provoz přístroje stály více než 30 milionů korun. Provozovatel zařízení Krajská zdravotní má v plánu do konce roku ještě zateplit budovu a opravit střechu.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio