Ústecká nemocnice má nové oddělení sportovní medicíny. Pro rekreační i profesionální sportovce

21. září 2016

Běháte nebo jezdíte na kole a občas vás trápí nějaký ten sval nebo klouby? V Ústí nad Labem už nebudete muset chodit od jednoho lékaře k druhému, v nemocnici totiž otevřeli oddělení sportovní medicíny.

Specialisté ve sportovním oddělení nemocnice pomůžou nejen s prevencí, ale právě i s různými zraněními. Lékaři nabízejí pomoc různým sportovním klubům, jsou tam ale i pro neorganizované rekreační sportovce. Také ti by totiž v případě problémů měli mít trochu jinou péči.

Své o tom ví primář oddělení Pavel Neckař, který má zkušenosti z ortopedické ambulance. „Právě sportovci potřebují další léčbu, která je specifičtější než u nesportovců.“

„Úrazovou“ péči hradí zdravotní pojišťovny. Stejně tak zátěžové testy v případě dlouhodobých zdravotních potíží. Když se ale někdo teď rozhodne trénovat například na ústecký půlmaraton na příští rok, bude si muset vyšetření svého stavu zaplatit. I přesto to doktor Neckař doporučuje hlavně těm, kteří se chystají začít s jakýmkoli sportem.

Masarykova nemocnice, oddělení sportovní medicíny

„Doporučíme jim jeden typ zátěžového vyšetření, o kterém si myslíme, že by pro ně byl ideální, abychom zjistili možná rizika. Pak mu případně můžeme říct, jestli je na to dostatečně zdatný, jestli může něco takového absolvovat,“ dodává Neckař.

Ten, kdo už pravidelně sportuje, zase může mít nějaké dlouhodobější obtíže ‒ třeba bolest zad.

„Sportovci mívají třeba bolesti zad a třísel, které nemají žádný anatomický podklad, jen subjektivně vnímá bolest, vycházející z dysfunkce pohybového aparátu. Nácvikem dýchání a aktivací bráničního svalu dojde k tomu, že postupem času ty bolesti ztrácí a může se vrátit do plné sportovní aktivity,“ vysvětluje primář Pavel Neckař.

Do projektu se zapojila i univerzita

Oddělení sportovní medicíny bude spolupracovat i s Fakultou zdravotnických studií místní univerzity. A to nejen po praktické stránce.

„Budou analyzována data, výstupy té fyzické zátěže jednotlivých účastníků. Na základě těchto dat se budeme pokoušet přijít na příčiny vzniku různých poruch. Výsledkem této spolupráce může být třeba i publikace článků,“ řekl prorektor Martin Novák.

Krajskou zdravotní stálo zřízení nového oddělení skoro dva miliony a pracují v něm převážně dosavadní zaměstnanci nemocnice.

autor: hau
Spustit audio