Ústecká ODS ustupuje lidem, odmítá tunely v územním plánu

29. červenec 2011

Návrh územního plánu města Ústí nad Labem má namále. Po opozičních zastupitelích ho nechtějí schválit ani zastupitelé za ODS. Také oni podle aktuálního stanoviska nesouhlasí se zahrnutím tunelů a mostů do územního plánu. Proti tomuto návrhu se ve městě vzedmula vlna odporu obyvatel

Kdyby se o něm, hlasovalo nyní, návrh územního plánu by neprošel. ODS, TOP09 a komunisté by hlasovali jednotně - proti tunelům. To je dohromady 19 hlasů, tedy těsná většina. K nim můžeme připočítat ještě Hanu Bergerovou ze Severočechů, a sociální demokraty Pavla Dlouhého a Zuzanu Kailovou. A pravděpodobně i primátora Víta Mandíka, kterému se tunely také nelíbí. „Takto předložená varianta by neměla být varianta finální, a proto musíme hledat jinou alternativu. Je možné, že do konce roku Ústí nový územní plán do konce roku mít nebude,“ řekl primátor Českému rozhlasu Sever.

Náměstkyně primátora Kailová mi řekla, že zastupitelé ČSSD by o tomto problému ještě měli diskutovat a možná se dohodnou na společném postupu. Jak by hlasovali ostatní zatím není známo. Jiří Morštadt zvolený za Severočechy je na dovolené a nemáme zatím ani stanovisko Strany sportu, zdraví a prosperity. Podle informací Českého rozhlasu Sever se také ještě společně nedohodli.

Jan Kvapil z iniciativy „Stop tunelům“ rozhodnutí zastupitelů ODS vítá: „Těší mě to, že když se lidé ozvou a za svou věc se perou, že se dají věci změnit. Dokud ale nebude hlasováním varianta s tunely zamítnuta, nemáme úplnou jistotu.“

ODS požaduje, aby projektanti vytvořili návrh bez tohoto dopravního řešení a navrhli jiné. To už je ale podstatný zásah do návrhu územního plánu a ten by pak musel projít celým schvalovacím procesem od začátku, a to včetně veřejného projednávání. To by se muselo opakovat i tehdy, pokud by v tom návrhu tunely a mosty byly pouze smazány.

Na novém územním plánu se pracuje už od roku 2007. K jeho aktuálnímu závěrečnému návrhu na magistrát přišlo dohromady 342 námitek a připomínek. Úředníci by se s nimi mohli vypořádat do půlky srpna. Ke každému podnětu se totiž musí vyjádřit další orgány, většinou je to správa CHKO České středohoří.

autor: hau
Spustit audio