Ústecká radnice hledá už čtvrtého ředitele zoologické zahrady za poslední čtyři roky

7. březen 2017

Vedení města Ústí nad Labem i přes výtky opozičního hnutí „PRO! Ústí“ stojí za dozorčí radou ústecké zoologické zahrady. Právě neshody mezi Lubomírem Moudrým a dozorčí radou vedly k tomu, že Moudrý minulý týden odstoupil z funkce ředitele. Město tak za poslední čtyři roky bude hledat už čtvrtého šéfa zoo.

Lubomír Moudrý se chce věnovat rodině a neztrácet čas spory s dozorčí radou, která podle něj překračuje své pravomoci. Právě neshody mezi ředitelem a dozorčí radou mělo vedení města řešit na pondělní, předem plánované schůzce. Mezitím ale Moudrý rezignoval.

Předseda dozorčí rady Václav Poživil zásahy do řízení ZOO odmítá: „Nesouhlasím s tím, že tam byl nějaký nátlak. Když se dělaly nějaké personální změny a někteří zaměstnanci podali stížnost, tak bylo panem ředitelem písemně doporučeno, ať se obrátí na dozorčí radu, a my jsme řekli, že k tomu nemáme kompetence.“

Rozdílné názory na fungování dozorčí rady potvrdil i její člen, Bořek Voráč: „Chtěli jsme vysvětlit některá čísla v rozvaze, aby nám k tomu dal rozbor, jak ty finanční prostředky byly použity, protože se tam dělaly nějaké práce nad rámec a nebyla tam dodržovaná technologie. Na to máme jako dozorčí rada právo.“

Hlasy, že dozorčí rada nepřípustě zasahuje do chodu zoo, se ozývaly i v minulosti

Názory na činnost dozorčí rady zoo se už dříve lišily i mezi jejími členy. Loni v červnu ji opustil zastupitel hnutí „Vaše Ústí“ Martin Mata – tehdejší předseda Bořek Voráč podle něj nepřípustně zasahoval do chodu zahrady. V prosinci odešla Yveta Tomková také z „Vašeho Ústí“. Za politický obchod označila jmenování nezařazeného zastupitele a bývalého starosty Střekova Miroslava Štráchala šéfem ekonomického odboru.

Podle nezařazené primátorky Věry Nechybové má dozorčí rada zoo svůj smysl a radní by ji měli doplnit.

„V tuto chvíli je na místě, abychom vyzvali zastupitele, aby se případně vyjádřili a eventuálně navrhli někoho, koho by chtěli mít v dozorčí radě. Je ukotvená ve zřizovací listině, a pokud některá strana nebo hnutí zastupitelů má potřebu měnit zřizovací listinu, může to přednést na zastupitelstvu a budeme se tím zabývat,“ komentovala primátorka požadavek opozičního hnutí „PRO! Ústí“ na zrušení dozorčí rady zoo.

Magistrát teď připravuje výběrové řízení na nového ředitele, který podle Věry Nechybové asi nenastoupí dřív než v květnu.

autor: hau
Spustit audio