Ústecká univerzita má jako první v republice vlastní dobrovolnické centrum

4. únor 2016

Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem je první českou univerzitou, která má vlastní dobrovolnické centrum. Studenti tady připravují různé akce, pomáhají spolužákům, a také škole.

Univerzitní dobrovolníci zatím nejvíc pomáhají postiženým spolužákům. Jejich práce si cení i prorektorka pro studium Alena Chvátalová.

„Těch studentů a uchazečů má univerzita každým rokem víc a víc, takže těch rukou a mozků, ochotných se do tohoto procesu vložit, je potřeba stále víc a víc. Bez formalizace těch dobrovolníků by to samozřejmě bylo mnohem těžší, protože bychom pracovali s jednotlivci. Takhle už víme, na koho se obrátit…“

Dobrovolníci pomáhali i při univerzitním Dni otevřených dveří. „Sice máme fakultní koordinátory, ale oni to jsou zároveň akademičtí pracovníci, které mají spoustu dalších povinností. Takže pokud to vezmou na svá bedra studenti, kteří tak mohou předávat své vlastní zkušenosti, tak to je k nezaplacení,“ dodává prorektorka.

Letos například dobrovolníci navíc plánují závod na in line bruslích, férovou snídani, filozofickou studentskou konferenci. Některé nápady jsou podle studentky pedagogické fakulty a ředitelky univerzitního dobrovolnického centra Marty Křížové ještě v plenkách.

„Pro studenty z ciziny, kteří k nám v rámci programu Erasmus přijíždějí, existuje Buddy program, to znamená, že mají nějakého parťáka, který jim pomáhá se tu aklimatizovat… A nás napadlo, že to tady ale neexistuje pro naše nové studenty – prváky,“ prozradila jeden z možných plánů Marta Křížová.

autor: hau
Spustit audio