Ústecká zoo má novou atrakci – tučňáky brýlové

3. prosinec 2017

Návštěvníci ústecké zoologické zahrady mohou vidět tučňáky brýlové. Zahrada dnes otevřela jejich novou expozici. Vznikla úpravami prostor po lachtanech. Populární lachtan Moritz uhynul v roce 2014, od té doby bylo místo v dolní části zahrady prázdné.

Deset tučňáků brýlových získala zahrada z Anglie. Je první zoo v Česku, která tato zvířata chová. „Úpravy pavilonu stály bezmála osm milionů korun,“ řekl ředitel zoo Roman Končel.

S přestavbou na expozici tučňáků začala zahrada už loni. Peníze získala od města, část pak z takzvané fundraisingové kampaně. Tedy peněz od lidí. "Vzhledem k tomu, že ústecká zoo je členem prestižní organizace EAZA (Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií), není zásadním problémem získat zvířata, ale vybudovat chovatelské zařízení, které splňuje přísné parametry. V naší zoo se to podařilo hlavně díky podpoře zřizovatele - statutárního města Ústí nad Labem," uvedl Končel. Město dalo na expozici 6,6 milionu, kampaň pak vynesla 1,2 milionu korun.

Podmínky pro chov tučňáků jsou přísné a původní expozice lachtanů musela projít celkovou přestavbou. Ústecká zoo je tak první v Česku, která má tučňáky brýlové. Jsou v červené knize ohrožených druhů. "Hledali jsme druh, který nepotřebuje speciální regulované klima vnitřní expozice, což by bylo velice nákladné a v našich podmínkách složité. Vybírali jsme druh, který bez problémů obývá venkovní prostor a snáší středoevropské klima," vysvětlila zooložka Petra Padalíková.

Tučňák brýlový

Zvířata získala zahrada zdarma. V Ústí nad Labem jsou od začátku listopadu. "Po transportu byli poněkud bázliví, ale během prvních dnů již začali přijímat předkládanou potravu, tedy drobné rybky - sledě, šproty a huňáčky," doplnila mluvčí zahrady Věra Vrabcová.

zdroj: ČTK
Spustit audio