Ústecká zoo musela utratit orangutana Ňuňáka. Byl vážně nemocný

8. listopad 2017

Když si v roce 1989 zahrál ve filmu „Dva lidi v zoo“, byly mu asi dva roky. Řeč je o orangutanovi Ňuňákovi ze zoo v Ústí nad Labem, kterého dnes ráno (8. 11.) veterinář utratil. Samec byl vážně nemocný a jeho stav se stále zhoršoval. V zoo tak zůstaly jen dvě samice a chov orangutanů je vážně ohrožen.

Orangutaní samec Ňuňák měl zhruba rok zdravotní problémy ­ měl kašel, bolesti, neměl chuť se pářit a běžná léčba těchto symptomů nezabírala. Proto ho veterinář v červenci ho uspal a udělal mu kompletní vyšetření – krev, ultrazvuk, rtg.

Vyšetření odhalilo, že má na plicích kolem 30 rakovinných útvarů a v oblasti bederní páteře degenerativní artrózu.

Protože orangutan není kontaktní zvíře, nebylo možné ho léčit chemoterapií ani jinou léčbou. Proto veterináři jen tišili příznaky. V posledním stadiu by nakonec musel být orangutan na morfiu stále a byl by zcela nepohyblivý, proto se nakonec zoo rozhodla pro euthanasii.

Ňuňák měl za svůj život pět mláďat. Dvě zemřela, další dva samci jsou v jiných zoologických zahradách a v Ústí zbývá šestiletá samička Cantik. Je tam ještě její matka, Ňuninka.

Vedení zoo teď řeší, jestli bude chov orangutanů pokračovat. Podle ředitele zoo Romana Končela jsou možné tři varianty: buď se samice přesunou do jiných zoo, nebo sežene zoo nového samce (teď v zoo ale nejsou vhodné podmínky pro chov), nebo se podaří postavit asijský pavilon pro slony a orangutany – tam je ale problém s penězi.

Tělo Ňáňáka už si odvezli odborníci z ústeckého muzea. Vypreparují ho, vycpou a vystaví – jak tělo, tak kostru.

autor: hau
Spustit audio