Ústecké Činoherní studio rozehrává druhý díl Shakespearovy mocenské ságy ‒ Jindřicha VI.

28. červen 2016

Činoherní studio v Ústí nad Labem 28. června představí poslední premiéru sezóny. Stejně jako loni si na závěr pohrálo s trilogií Jindřicha VI. od Williama Shakespeara. Děj druhého dílu navazuje na moment, kdy si mladý anglický král vybral manželku ‒ krásnou, ale chudou princeznu Markétu.

Scénu otevírá jejich svatba, kvůli které nakonec Anglie přišla o velkou část francouzského území. Ukončila ale stoletou válku a křehký mír ohrožuje mocenský boj. Spletitá síť intrik se postupně rozkrývá. Jedinou přidanou kulisou je trojitý trůn, který znázorňuje moc nad celou Anglií.

Naivity Jindřicha VI. chce využít vícero šlechticů i mocichtivých žen. Každý z nich sleduje vlastní zájmy a uzavírá zvláštní spojenectví. „Tam se provádějí strašná zvěrstva, ale zároveň je tam nadstavba ‒ Shakespearův jazyk, jeho verše, takže to má krásu slova, ve které se dějí temné věci a bestiální jednání jednotlivých postav…“ přibližuje režisér Filip Nuckolls.

S přípravou textu bylo hodně práce, jak říká dramaturg Vladimír Čepek: „Ten text je krásně napsaná, ale je tam hodně postav, nějakých 45. A my to hrajeme v 11 hercích, takže spousta postav musela jít pryč, některé postavy jsme spojili, takže je tam tak 50 procent textu.“

Shakespearovo dílo je aktuální i v každé době

Tvůrci společně s herci pohlížejí na Shakespearovo dílo jako na hodně otevřený prostor, který může být i velmi současný, jak říká Jiří Maryško, který hraje kromě kardinála Winchestera i rebela Johna Cada.

Jindřich VI., druhý díl

„My jsme na to zvyklí, že občas do toho Shakespeara dáváme aktuální věc. Ve Dvou pánech z Verony jsem hrál dva sluhy, Obříze a Poříze ‒ jeden byl židovský a druhý skinheadský. Někdo se nad tím může pozastavit, ale já si myslím, že Shakespeare není konzerva, a že každá doba si zaslouží svého Shakespeara. I on psal do svých her aktuální vsuvky...“ vysvětluje Maryško.

Anglii a Francii čeká v uzavření trilogie takzvaná Válka růží. Režisér Fillip Nuckolls by ji chtěl v příštím roce dokončit opět v zajímavém prostředí, hodně kontrastním ‒ má jím být atomový kryt.

Premiéra představení začne28. června ve 20:30 v Chrámu apoštola Pavla, tedy v takzvaném červeném kostele. Repríza je hned 29. června ve stejný čas.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio