Ústecké Činoherní studio uvádí českou premiéru legendárních Dětí z Bullerbynu

14. květen 2016

Hru pro celé rodiny v sobotu poprvé zahraje Činoherní studio v Ústí nad Labem. Inscenace Děti z Bullerbynu podle knihy Astrid Lindgrenové bude mít českou premiéru. Podle tvůrců by se děti měly bavit dobrodružstvím, které postavy prožívají. Dospělí by si zase měli vzpomenout na své dětství.

Do svého dětství zavede diváky dospělá Lisa ve vzpomínkách na to, co všechno zažili a prováděli s jejími bratry Lassem a Bossem, sestrami Annou a Brittou a jejich společný kamarád Ollem.

V knížce Astrid Lindgrenové je tolik příběhů, že z nich museli podle režiséra Filipa Nuckollse vybrat jen některé.

„Každý říkal, co se mu zdá dobré, co se mu líbí, co je jeho téma. To jsme pak vystříhali a různě slepovali tak, aby to dalo dohromady příběh.“

Hostující Kajetán Písařovic hraje Bosseho. Prozradil, který z příběhů mu je nejbližší: „Zůstal tam takový fragmentek o tom, jak Lasse s Bossem přinesou do školy pískací prasátko, to je takový náš majstrštyk s Achabem… A pak jsem Anně s Lisou záviděl nakupování.“

Také Marta Vítů má jako Lisa oblíbené scény. „Mě tady hrozně baví scéna nakupování a scéna, kdy se s Annou bavíme o tom, jak utečeme.“

Jaké to je, když dospělí hrají děti? Těžké - říká režisér Filip Nuckolls. „Kdybychom se snažili být děti, tak by to bylo blbý a trapný. Říkali jsme si, že je potřeba přiznat svůj věk a jen si vzpomenout na to, když byl člověk dítě. Na tu dětskou energii, se kterou šel do her. Na tu naivitu a na to, že se rychle odpouští, a že nápad přebíjí další nápad.“

Děti z Bullerbynu

„Tohle jsme zažili všichni, když jsme byli děti a hráli jsme si…. Teď jsem byla o víkendu v kavárně a dívala se na jednu, tak pětiletou holčičku, která tak srandovně chodila, že měla jednu ruku připaženou a druhou hrozně máchala,“ říká Marta Vítů.

Šestice herců na scéně neustále pobíhá, poskakuje a taky si sami staví scénu - z obrovských kostek, jaké známe z dřevěných stavebnic, je seník, ostrov a další věci.

„Napsala to v roce 1947 za jediným účelem, aby naučila válečné děti si hrát. Proto jsme si řekli, že je to vhodné sem do Ústí, po všech těch politických bojích že můžeme udělat jedno představení, které bude jen o tom si hrát, a proto jsme zvolil i scénu, která je vlastně abstraktní,“ říká na závěr Filip Nuckolls.

Ústecká inscenace Dětí z Bullerbynu je zajímavá tím, že má dva konce. Podle ročního období, kdy ji budou v Činoherním studiu hrát, uvidíte buď letní, nebo zimní závěr. Preniéru představení můžete vidět dnes (14.5.) od 17:00. První reprízu má činoherní studio na programu v neděli 22. května.

autor: hau
Spustit audio