Ústecké Činoherní studio uvádí premiéru hry Boj černocha se psy

2. prosinec 2016

Hra „Boj černocha se psy“ francouzského dramatika Bernarda-Marie Koltèse je letošní předposlední premiérou Činoherního studia v Ústí nad Labem. Na francouzské stavbě v Africe se místní obyvatel dožaduje těla svého zemřelého známého. Stavaři mu ho odmítají vydat, aby nevyšlo najevo, že nezemřel při nehodě.

Podle režiséra Michala Skočovského je tato hra o rozdílech ve vnímání různých kultur aktuální i vzhledem imigrační krizi z Blízkého Východu.

„My si představujeme, jak vypadá východní kultura nebo jiné kultury, ale ony tak ve skutečnosti nefungují. Ten náhled na různá ta prizmata těch rozdílů je vlastně nejzajímavější a realita je v tom být otevřený těm kulturám a snažit se věci nahlédnout i z jejich strany,“ vysvětluje Skočovský.

Divadelní hra Boj Černocha se psy

Černocha, který od francouzských stavbařů chce tělo svého mrtvého známého, hraje poloprofesionální herec Maxime François Mededa. Pochází z Beninu v západní Africe. On sám má se střetem kultur zkušenost, když přišel do Prahy studovat.

„Když jsme byli malí, vždycky jsme obdivovali, když nějaký běloch přišel k nám do vesnice, protože jsme byli od našich kolonizátorů vychováváni tak, že ten běloch je něco víc. Pak, když sem člověk přijde a vidí, že všude jsou běloši a mohou se mnou jít na pivo, tak člověk hned změní svůj názor,“ konstatuje Mededa.

Francouzské stavaře hrají Matúš Bukovčan a Jan Plouhar. Snaží se zatajit, že africký dělník nezemřel nešťastnou náhodou. Do děje vstupuje i pařížská pokojská Leona v podání Marty Vítů.

„To není nějaká zcestovalá osoba, prostě dělá pokojskou v Paříži. Ale najednou, když potká tohohle člověka, který ji pozve do Afriky, tak se rozhodne, že pojede. A najednou se jí život tak strašně změní…“ popisuje herečka.

Divadelní hra Boj Černocha se psy

Herci na jevišti zažívají díky silným světlům na jevišti pořádné vedro, a i když africká vlhkost podle Mededy chybí, jako v Africe se budou cítit i diváci.

Premiéra divadelní hry Boj černocha se psy se uskuteční 2. Prosince od 19:00. Reprízy odehraje Činoherní studio v neděli 4. prosince a v pátek 9. prosince.

autor: hau
Spustit audio