Ústecké krematorium má problém. Od nového roku nemůže spalovat nebožtíky

4. leden 2018

Krematorium v Ústí nad Labem od začátku roku provozuje jiná firma. Koncesní řízení města na správu a provoz vyhrála společnost „Krematorium Ústí nad Labem“. V žádné ze tří pecí ale nemůže spalovat nebožtíky. Problém je jednak ve vlastnictví pecí, a také ve stavu celé budovy.

Podle majitele firmy „Krematorium Ústí nad Labem“ Jiřího Šauera se i v novém roce pohřby v krematoriu konají. Nelze ale nebožtíky spalovat, proto je prozatím vozí k žehu do jiných zařízení.

Firma teď čeká na techniky, kteří by měli provést kontrolu pecí. Pak je bude moci firma od města převzít. Dvě pece, které patří městu, jsou ze socialistické éry – jedna nefunguje a druhá byla dosud používána jen jako záložní. Při předávání budovy ale předseda Asociace pohřebních služeb Jaroslav Mangl upozornil na to, že pec nemá revizi, a proto ji nemůže nikdo používat. Řekl také, že je celý objekt velmi zanedbaný a divil se, že do něj město neinvestovalo.

Nejnovější pec řízená počítačem není majetkem města, ale předchozího nájemce – firmy „Memory in Memory“. Proto ani v této peci nemůže nová firma žehy provádět.

Firma „Memory in Memory“ měla krematorium v pronájmu od roku 1997. Ve smlouvě měla, že během let pořídí novou pec, kterou převede na město, ale v aktualizované smlouvě z roku 2005, kterou máme k dispozici, stojí, že o výkup kremační pece za 1 korunu mohlo město „Memory in Memory“ požádat nejdříve 30. 11. 2015 – to se podle právního zmocněnce firmy Petra Rambouska stalo až včera (3. 1. 2018) – po uplynutí promlčecí lhůty.

Firma je ochotná podle Rambouska městu pec prodat – rozhodně ale už ne za korunu. Nabídku pošle městu příští týden.

Zástupci města Ústí nad Labem zatím odmítli situaci podrobně komentovat. Mluvčí města Romana Macová na opakované dotazy jen napsala, že v rámci předávání krematoria se řeší všechny související záležitosti. Ve věci odkupu pece podle ní město nepochybilo.

autor: hau
Spustit audio