Ústecké muzeum dostalo unikátní dar – plastiky od uznávaného německého sochaře

4. listopad 2011

Unikátním darem se může od 3. listopadu chlubit muzeum města Ústí nad Labem. Od německého sochaře a ústeckého rodáka Klause Horstmanna-Czecha dostalo třináct mramorových plastik v hodnotě převyšující tři a půl milionu korun.

Díla Klause Horstmanna-Czecha najdeme v mnoha galeriích v Německu, Itálii i jinde v Evropě. Je to uznávaný umělec, čestný profesor Akademie výtvarných umění ve Florencii. Darovaná díla představují průřez autorovou tvorbou v posledních dvaceti letech. Najdeme zde také dílo „Dialog s časem", které sám umělec považuje za stěžejní bod své kariéry.

Dialog s časem (Dialog mit der Zeit) - Klaus Horstmann-Czech

Klaus Horstmann-Czech svá díla věnoval Ústí nad Labem proto, že se tu v roce 1943 narodil v česko-německé rodině. Za války měla rodina problémy s nacisty, po válce s komunisty. Proto se v roce 1949 odstěhovala do Německa. Podle vědeckého tajemníka muzea Václava Houfka umělec prakticky celý život hledal vztah k rodnému městu.

Umělec se už přes deset let se marně snaží prosadit v Ústí nad Labem. Městu daroval už dva návrhy na kašnu, ale žádná ještě nestojí. Nejasná je také budoucnost projektu extravagantní kaple na Mariánské skále, se kterým jako spoluautor vyhrál před čtyřmi roky architektonickou soutěž.

Jak Klaus Horstmann-Czech říká, chce v rodném městě zanechat svou stopu. I proto zřejmě nebral dar muzeu jako loučení s některými svými díly.

autor: hau
Spustit audio