Ústecké muzeum plánuje vydat průvodce po místech s pamětními deskami ve městě

5. srpen 2017

Významné osobnosti nebo historické události připomíná v Ústí nad Labem několik pamětních desek. Nejnovější je v Krásném Březně u bývalého cukrovaru, kde 31. července 1945 vybuchla munice. O život přišlo podle historiků 21 lidí a několik dalších zemřelo na následky zranění. Městské muzeum chce podle ředitele Václava Houfka v připomínání historie dál pokračovat.

„Pracuji v muzeu už třicet let a za tu dobu jsem se stal takovým odhalovatelem pamětních desek mockrát. A iniciátorem různých připomínek. Takže to je i cíl. Projednávali jsme to i s lidmi z magistrátu, že bysme rádi pro příští rok třeba připravili nějakého turistického průvodce. V něm by ta místa a objekty, které jsou pro historii města Ústí nad Labem a jeho okolí důležité, byly označeny,“ vysvětlil ředitel ústeckého muzea svůj záměr.

„Pro veřejnost, ať už ústeckou, kde by to mělo posílit ten patriotismus, tak samozřejmě pro návštěvníky města Ústí nad Labem jsme už iniciovali různé objekty. V roce 2012 to bylo odhalení pamětní desky objeviteli kosmického záření Viktora Franze Hesse v areálu ústecké univerzity. Ve stejném areálu jsme pomáhali umístit bustu Jaroslava Kubisty, prvního ředitele českého gymnázia, v jehož objektu vlastně dnes Pedagogická fakulta sídlí,“ připomněl Václav Houfek některé pamětní objekty , které lidé můžou ve městě vidět. Je jich ale mnohem víc a proto možná vznikne mapa, kde budou vyznačené.

„Dneska už v Ústí nad Labem prakticky nežijí pamětníci, kteří by věděli, kde tady byl třeba Krásnobřezenský cukrovar. I když svého času to byl jeden z největších cukrovarů v Čechách a kde se odehrála ta tragédie z 31. července 1945,“ uvedl na příkladu jednoho z největších lynčování Němců v české poválečné historii důležitost pamětních desek Václav Houfek.

autor: hau
Spustit audio