Ústecké muzeum připomíná legendární stavebnici Merkur

18. leden 2015

Hrad Karlštejn nebo ruské kolo ze stavebnice Merkur - to jsou největší taháky výstavy Fenomén Merkur, která o tomto víkendu začala v Ústí nad Labem.

První den na ni přišlo přes dvě stovky dospělých i dětí, které si mohly se stavebnicí také pohrát.

„Pro děti jsou nejzajímavější exponáty, kde se něco hýbe, něco jezdí, a to jsou samozřejmě mašinky,“ říká vystavovatel Jiří Mládek, který je největším sběratelem této stavebnice na světě. Nejen děti, ale i dospělé zaujme velká kolona vlaku, která se muzeem táhne přes dvě místnosti.

„Ústečané jistě poznají železniční most přes Labe, i když v trochu jiné podobě. Je to podoba, kterou měl před nějakými sto lety,“ vysvětluje Jiří Mládek. Právě tento most a hrad Karlštejn mají v Ústí světovou premiéru.

Podle kurátora výstavy Vladimíra Cettla se jedná o největší akci tohoto typu v Čechách. Některé exponáty, jako třeba obří rypadlo, které si dospělí možná pamatují z obrázku na víku krabice, teprve přibydou.

Součástí výstavy je také velká herna, kde si děti i dospělí mohou se stavebnicí Merkur pohrát. Jejich výtvory se pak mohou stát součástí expozice. „Nesmějí si je ale odnést domů,“ usmívá se Vladimír Cettl.

Stavebnice Merkur byla skutečným fenoménem. Kromě toho, že se v domácnostech v 70. a 80. letech často používal k drobným opravám, jak si pamatují mnozí návštěvníci, byl z jeho součástek sestaven třeba první stroj na výrobu kontaktních čoček.

Výstava Fenomén Merkur je v Muzeu města Ústí nad Labem přístupná do 7. června tohoto roku.

autor: Martin Dušek
Spustit audio