Ústeckému magistrátu hrozí rozpad koalice

5. březen 2012

Po roce a čtvrt se zřejmě rozpadne koalice na ústeckém magistrátu. Tu tvoří ČSSD, ODS a Strana sportu, zdraví, prosperity. Právě "sportovci" chtějí vytvořit nové uskupení.

K novým jednáním Stranu sportu, zdraví a prosperity vedou dlouhodobé neshody, především s ČSSD, ale i s ODS, týkající se územního plánu, rozpočtu a také dlouhodobá neschopnost koalice dohodnout se na důležitých věcech.

Podle místopředsedy strany a zastupitele Tomáše Jelínka by mohla být nová koalice složené se zástupců SZSP, ODS, TOP09 a Severočeči.cz.

Jednání o novém vedení krajského města jsou teprve na začátku. ODS zatím podle náměstka primátora Jana Řeřichy Strana sportu, zdraví, prosperity neoslovila.

Sportovci oslovili zatím jen stranu Severočeši.cz a TOP09. Regionální šéf TOP09 a zastupitel Jakub Zavoral potvrdil, že SZSP navrhla na post primátorky zastupitelku TOP09 Liběnu Dobrovolnou, ovšem pro TOP09 prý v tuto chvíli nejsou jména až tak důležitá. Především se chce s případnými novými koaličními partnery domluvit na rozpočtu.

Zavoral také očekává, že zřejmě ODS přinese nějaký návrh rozpočtu, který by se mohl lišit od návrhu sociálně-demokratického primátora Víta Mandíka, který předloží zastupitelům.

Primátor Vít Mandík i radní Josef Macík nechtějí situaci komentovat - nic neví, informace mají prý jen z médií. V městském zastupitelstvu jsou také komunisté - podle zastupitele a předsedy okresního výboru KSČM Pavla Vodseďálka by byla pravicová koalice tragédie.

Pokud by se zástupci SZSP a TOP09 dohodli, měli by v městském zastupitelstvu jen deset hlasů, se Severočechy dvanáct, to není ani polovina z třiceti sedmi míst. Takže devět hlasů ODS by se jim hodilo.
TOP09 má za týden, v pondělí 12. března regionální výbor, na kterém by se mělo rozhodnout, jestli se do nové koalice budou chtít zapojit. Nejpozději by mělo být jasno 14. března – 15. března totiž bude jednání městského zastupitelstva.

Český rozhlas Sever bude situaci i nadále sledovat a o jejím vývoji informovat.

autor: hau
Spustit audio