Ústecký Hraničář zahájil půlroční cyklus výstav a akcí na téma „stud“

16. říjen 2017

Veřejný sál Hraničář v Ústí nad Labem zahájil nový půlroční cyklus – tentokrát na téma „stud“. Mladí umělci se zabývají tím, co v dnešní době znamená pocit studu nebo ostychu pro jednotlivce nebo i jeho okolí a jak se tyto pojmy proměňují. Výstava se bude zčásti měnit a budou ji doplňovat i různé akce.

„Dvě patra galerie jsou zahaleny do určitého tajemství, mají intimní atmosféru. Zároveň pomůcky, které používáme, zase evokují třeba voyerství,“ řekla kurátorka výstavy Martina Johnová.

Autorkou jedné z instalací je Lenka Balounová: „Jsou tam tři videa. V průběhu výstavy bychom chtěli, aby jich tam bylo minimálně pět. Dělali jste i témata, kde je to zaměřeno na stud tělesný, ale spíš jsme se zaměřili na nová témata, jako je stud na internetu nebo sociálních sítích,“ přiblížila svou práci.

Kukátkem ve zdi se pak návštěvníci můžou podívat na dílo Ley Petříkové. „Peep show pro mě neznamená jen něco, spojeného se sexualitou nebo erotikou. Vycházela jsem z původního konceptu peep show, což bylo rozšíření prožívaného prostoru do něčeho umělého, a zároveň skrytého. Už v 17. století malíři konstruovali jakési skříňky, do kterých vkládali malby,“ vysvětlila Petříková.

Výstavu doplňují ukázky cyklu o intimitě mladých lidí rádia Wave. Do 9. února se expozice u příležitosti různých akcí bude proměňovat.

Ústecký Hraničář zahájil půlroční cyklus výstav a akcí na téma „stud“
autor: hau
Spustit audio