Ústecký Hraničář živoří – radní ještě nerozhodli o dotaci na provoz

22. březen 2017

Veřejný sál Hraničář v Ústí nad Labem bojuje s nedostatkem peněz. Radní ani dnes (22. 3.) nerozhodli o dotaci na provoz ve výši jeden a půl milionu korun. Tato částka je přitom podle ředitele Aleše Loziaka pro Hraničář zásadní. Nic ale ještě není ztraceno – o příspěvku budou v dubnu rozhodovat zastupitelé.

Spolek začal provozovat bývalé kino Hraničář v centru Ústí na podzim 2014. Lidé tam můžou zajít na výstavy, promítání filmů, které v multikinech neuvidí nebo na různé diskuze.

Jak je na tom tedy Hraničář s penězi na letošní rok? Aktuální situaci popisuje ředitel spolku Hraničář Aleš Loziak. „Od října tři čtvrtě lidí pracuje zdarma, elektřinu a vodu platíme z tržeb. Nějaké dary máme, ale jde o zanedbatelné částky.“

Jistá je pro letošek zatím jen dotace od ministerstva kultury ve výši 650 tisíc korun – to je zhruba polovina toho, o co spolek na projekty žádal. O peníze na jednotlivé akce žádá i u dalších institucí, včetně města, kraje, apod. – ty ale ještě nejsou vyřízené.

Čtěte také

Peníze, o kterých dnes ústečtí radní jednali, jsou určeny na provoz – 55 % z 1,5milionové částky má jít na platy, zbytek je určen na propagaci a platby za teplo.

Kulturní komise radním doporučila peníze na provoz schválit. Podle nezařazené primátorky Věry Nechybové šlo o opakovanou žádost, ve které byly i přesto chyby a nesrovnalosti.

„Nechtěli jsme zpochybňovat názor komise ani ho slepě přijmout. Žádost, kterou podali na celoroční provoz, nekoresponduje s jednotlivými žádostmi – náklad se nám tam rozcházejí. Pokusíme se ještě příští týden s představiteli Hraničáře sejít a vyjasnit si některé nesrovnalosti,“ vysvětlila Nechybová.

Radní zvažovali i možnost částku zkrátit o 300 tisíc s tím, že by Hraničář nedostal dotace na akce, jak o ně žádá. Tato varianta zůstává i nadále otevřená. I kdyby ale radní dotaci schválili, poslední slovo by stejně měli zastupitelé, kteří se sejdou 5. dubna.

Pokud by spolek peníze na provoz nedostal, znamenalo by to podle Aleše Loziaka zásadní omezení jak programu, tak i rozvoje Hraničáře. Obává se také poklesu dobrého jména, které si veřejný sál získal, a které se pak bude těžko budovat.

Letos má Hraničář rozpočet zhruba 5,4 milionu korun, loni hospodařil 4,8 miliony, za které uspořádal 240 akcí pro 20 tisíc návštěvníků.

autor: hau
Spustit audio