Ústecký kraj by měl příští rok ušetřit téměř 300 milionů korun. Peníze chce dát na splátky dluhů

26. listopad 2015

V příštím roce by měl mít Ústecký kraj přebytkový rozpočet. Počítá s tím návrh, který projednala krajská rada. V prosinci ho budou schvalovat zastupitelé kraje. Ústecký kraj bude hospodařit s téměř 14 miliardami korun. Přidáno mají dostat učitelé a víc peněz bude i na opravy silnic.

Z peněz na rok 2016 chce Ústecký kraj uspořit téměř 290 milionů korun. Jde ale o návrh, který musí schválit zastupitelé. Zároveň bude záležet na tom, kolik peněz dostane kraj přerozdělením daní. Uvedený přebytek by se měl použít logicky na splátky starých úvěrů, nebo jejich části.

„Rádi bychom veškeré finance použili na úvěry, které má Ústecký kraj – například 75 milionů korun použijeme na splátku úvěru, který byl použit na předfinancování dotací z evropských fondů,“ vysvětluje Lucie Dosedělová z krajského úřadu.

Dalších 36 milionů korun se pak dá následně například na splátku úvěru za budování zázemí v průmyslové zóně Triangle. Ústecký kraj celkově dluží téměř 1 miliardu a 973 milionů korun.

Ústecký kraj počítá s tím, že by se měly zvýšit platy učitelů. Oproti letošnímu rozpočtu má jít do školství zhruba o 13 milionů korun navíc, a to nejen na platy, ale také na opravy škol. Školství je přitom nejvýznamnější položkou krajského rozpočtu.

„Přes 7 miliard je jenom školství, to jsou jen peníze, které protečou tím naším rozpočtem a musí se povinně zas někam vydat,“ doplňuje hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček z KSČM.

Víc peněz by mělo jít například také do oprav silnic. Pokud by kraj i v příštím roce dostal peníze od státu, tak by celková částka na opravy silnic mohla dosáhnout víc než půl miliardy korun.

autor: bach
Spustit audio