Ústecký kraj chce sloučit nemocnice následné péče s Krajskou zdravotní

16. prosinec 2014

Nemocnice následné péče v Ryjicích na Ústecku a v Mostě by se měly spojit s Krajskou zdravotní. Společnost sdružuje pět velkých nemocnic v Ústeckém kraji a podle krajských zastupitelů by pod ní měly patřit právě i dvě zmíněné nemocnice následné péče. Lékaři s tím ale nesouhlasí a bojí se zhoršení péče o pacienty.

„Devadesát procent lékařů odejde do jiných zařízení. Zelenou tomu dalo to, že se bude geriatrická péče rovnat jenom bazálnímu pečovatelství,“ řekla po schválení záměru na sloučení nemocnic následné péče s Krajskou zdravotní lékařka ryjické nemocnice Petra Kozmová.

Přijde nemocnice o akreditaci nebo ne?

Kvůli převodu nemocnice následné péče přijde podle lékařky tamní nemocnice o akreditaci, tedy o jakési oprávnění.

„Ta akreditace je vázaná na personál a je určována podle určitých postupů, to znamená, že když nebudou pracovat geriatři, tak nebudou mít ti ostatní podle čeho pracovat.“

Generální ředitel Krajské zdravotní Petr Fiala z ODS ale se ztrátou akreditace nesouhlasí.

Zhorší se sloučením nemocnic péče o pacienty?

„Krajská zdravotní od 1. ledna startuje proces akreditace všech pěti nemocnic akreditační komisí.“

Podle lékaře z nemocnice následné péče v Ryjicích Davida Smutného se případným sloučením zhorší kvalita péče o pacienty.

„Péče v Krajské zdravotní, například v Masarykově nemocnici, klesá, pacienti k nám přicházejí podvyživení, a to jsou přesně ty výsledky nejrůznějších úspor.“

S tím Jiří Vondra z Krajské zdravotní nesouhlasí.

„To tvrzení nás mrzí. Předpokládám, že vychází z dané situace. My máme vypracován systém nutriční stravy, který máme také akreditovaný. Funguje u nás nutriční tým a provádíme i audity a nemáme povědomí o tom, že by docházelo k takovým neshodám, které byly prezentovány.“

O sloučení rozhodne kraj až za půl roku

Krajští zastupitelé teď schválili záměr na sloučení nemocnice následné péče v Ryjicích a v Mostě s Krajskou zdravotní. Definitivní rozhodnutí o sloučení všech zařízení má padnout v polovině příštího roku.

„Teprve teď bude následovat vše, co je v tom záměru, to znamená, že začneme připravovat veškeré podklady k tomu, aby zastupitelstvo kraje mohlo v červnu zodpovědně rozhodnout o vlastním sloučení. Do té chvíle by to bylo mrhání veřejnými prostředky,“ vysvětluje vedoucí krajského odboru zdravotnictví Petr Severa.

Znamená to tedy, že pokud by některý z materiálů dopadl špatně, že by nemuselo ke sloučení dojít?

„I to se může stát, je tady ještě nakonec zastupitelstvo, které musí rozhodnout. Toto bylo pouze schválení záměru,“ uzavírá Petr Severa.

autor: bach
Spustit audio