Ústecký kraj láká filmaře. Na seznam zajímavých filmových míst se chce dostat i Chomutov

12. říjen 2016

Do Ústeckého kraje stále častěji přijíždí filmové a televizní štáby, které tu natáčí filmy i seriály. Výjimkou nejsou zahraniční produkce. Ústecký kraj proto zřídil na odboru cestovního ruchu tzv. filmovou kancelář, která se snaží zajímavá místa filmařům nabídnout. Zájem o to, stát se vyhledávanou filmovou lokací, mají i samotná města. Například Chomutov.

„Chomutov má hodně zajímavých míst. Filmaře zajímají nejvíc staré průmyslové areály, tam jim můžeme nabídnout opuštěné městské lázně, případně domluvit areály v bývalých průmyslových zónách. Pak můžeme nabídnout historické náměstí, kde se už natáčel film a další lokace ‒ třeba Bezručovo údolí,“ vypočítává mluvčí Chomutova Jan Rödling místa, která by mohla být pro filmaře zajímavá.

Ústecký kraj je pro filmaře zajímavý

V bývalých městských lázních natáčela i produkce BBC seriál Tři mušketýři. V seriálu „Já, Mattoni“, který teď vysílá Česká televize, se objevuje coby domov hlavního hrdiny Wolfrumova vila ‒ sídlo Českého rozhlasu v Ústí nad Labem. Ve stejném seriálu si zahrály i lázeňské budovy v Bílině na Teplicku.

Pohled na České středohoří z Milešovky

Podle Barbory Hyškové z filmové kanceláře Krajského úřadu Ústeckého kraje jsou v našem kraji nejvyhledávanější přírodní lokace: „Přírodní scenérie Krušných hor, Českého Švýcarska i Českého středohoří, nebo naopak věci, které nevnímáme z hlediska cestovního ruchu jako ty, kterými bychom se chtěli chlubit. Jsou to třeba hnědouhelné lomy na Mostecku, brownfieldy, továrny, vybydlené domy…“

Co vůbec vedlo Chomutov k tomu, aby začal lákat filmaře, to vysvětlil mluvčí města Jan Rödling: „Jednak pro propagaci města, a také to přinese nějaké peníze ‒ nejen městu, ale třeba i hoteliérům a dalším službám.“

Teď například projíždí Ústeckým krajem jedna z filmových produkcí, který hledá prvorepublikovou vilu. Radnice v Chomutově o jedné ví: „My jednu můžeme nabídnout, ale je v soukromých rukách, tam záleží na té domluvě. A jinak byli se filmaři podívat v lázních a ty se hodně líbily, tak uvidíme, jestli z toho něco vypadne.“

Nejvíc zkušeností z filmaři má zřejmě Žatec

Poslední slovo v tom, jestli se bude natáčet na konkrétním místě, má většinou režisér a produkce. Města, potažmo filmová kancelář Ústeckého kraje, může na zajímavou lokaci jen upozornit. V jejím výběru pak hraje roli spousta okolností.

Žatec, Pražské předměstí, pohled od východu z vrchu Chmelového majáku, 2011

„To je všechno v rukách režiséra a finálně produkce, která o tom rozhodne. Takže my dáme tipy na lokace a pokud se líbí, přijede sem lokační manažér na obhlídky. Pokud se ta místa, která nafotí, líbí, tak probíhá druhé kolo obhlídek, přijede už i režisér a rozhodne se, jestli se bude točit nebo nebude. Ale ovlivnit tohle se nedá,“ dodává Barbora Hyšková.

Největší zkušenosti s filmaři má v rámci Ústeckého kraje zřejmě Žatec. Do historických částí města zavítá ročně několik filmových štábů a točila tu i Česká televize dvě řady seriálu Náměstíčko.

autor: Jan Beneš
Spustit audio