Ústecký kraj má rok na to, aby vybudoval krajskou dopravní společnost

29. prosinec 2017

Ústecký kraj začne zhruba za rok provozovat vlastní autobusové linky. Krajská dopravní společnost má v celém kraji postupně nahradit soukromé dopravce. V současné době má však firma jen ředitele a musí pořídit autobusy i řidiče. Podle vedení kraje se ale všechno stihne a doprava cestujících prý ohrožená nebude.

„Nakoupíme29 nových autobusů, jak kratší, tak delší. Zatím počítáme s cenou zhruba 191 milionů korun bez DPH,“ komentuje Lucie Dosedělová z ústeckého krajského úřadu plány na start krajské autobusové společnosti.

Nové autobusy má mít kraj na pět let. Jindřich Franěk z krajského odboru dopravy to vidí jako zvýšení komfortu pro cestující. Pro krajskou kasu už méně.

„Pokud by Ústecký kraj chtěl maximálně šetřit, bude asi výhodnější pořídit autobusy do majetku kraje, odepisovat je a vlastnit je po určitou delší dobu, zhruba 10 až 15 let, po dobu životnosti toho autobusu. My jsme se rozhodli jít cestou vyššího komfortu, chceme cestujícím nabídnout co nejlepší autobusy, proto pořídíme autobusy na 5letý operativní leasing s tím, že by se následně znovu obnovily,“ vysvětlil záměr kraje Franěk.

Ústecký kraj zřídil vlastní dopravní společnost v reakci na komplikace s autobusovou dopravou z jara tohoto roku. Řidiči v té době hrozili stávkou kvůli slíbenému navyšování platů.

„Zřízený krajský dopravce postupně, do 2 let, převezme všechny linky, které zabezpečovala společnost BusLine,“ uvedl při projednávání vzniku nové krajské společnosti náměstek hejtmana Jaroslav Komínek z KSČM.

Už tehdy kritizoval krajskou dopravní firmu senátor a krajský zastupitel Jaroslav Kubera z ODS: „Jsme v období předkrizovém. Zapomeňte na to, že tohle „lážo-plážo“ bude pokračovat… Nebude. Mě na tom těší, že se ty moje prognózy začínají pomalu naplňovat. Po „krajské dopravní“ přijde určitě „krajská vodovodní“, možná potom „krajská lithiová,“ komentoval záměr kraje Kubera.

Krajský dopravce má nejdříve převzít od soukromé společnosti dopravu na Ústecku. První krajské spoje mají vyjet zhruba za rok. Nákup autobusů by se měl podle Jindřicha Fraňka do té doby stihnout.
Problém prý nebude ani s náborem řidičů pro krajskou dopravní společnost.

Kraj teď také musí najít místo, kde bude mít krajská dopravní společnost zázemí a garáže.

autor: bach
Spustit audio