Ústecký kraj rozdělí mezi dobrovolné hasiče miliony korun. Některé spolky ale na dotaci nedosáhnou

6. únor 2017

Dobrovolní hasiči v Ústeckém kraji mohou od začátku února žádat o peníze na zbrojnice nebo nákup nových cisteren a aut. Kraj rozděluje celkem 11 milionů korun. Přesto se najdou hasičské spolky, které na peníze nedosáhnou. Například dobrovolní hasiči z Řehlovic na Ústecku parkují svoje cisterny během zimy před zbrojnicemi, protože se do nich auta se nevejdou.

„Nový vůz, co máme, je odhlášen z integrovaného záchranného systému právě proto, že kdyby mrzlo, mohla by v něm zamrznout voda. V hasičárně máme starý trambus, tak tím bychom v případě nutnosti vyjeli,“ líčí podmínky řehlovických dobrovolných hasičů jejich velitel Miloš Vaněk.

Dobrovolní hasiči z Řehlovic jsou v pohotovosti kvůli novému úseku dálnice D8. Mají na starosti dodávky vody pro případné hašení v tunelu Radječín.

V tomto objektu by mohli dobrovolní hasiči v budoucnosti sídlit

Podle nezávislého řehlovického starosty Josefa Macháčka měla obec připravený pozemek pro novou hasičárnu spojenou i se sportovním centrem. Ze stavby nakonec sešlo. „Ze studie vyplynulo, že bychom potřebovali 30 milionů, to je zcela nereálná částky,“ krčí rameny řehlovický starosta.

Hasiči by mohli mít nové sídlo v bývalém kravínu kousek za Řehlovicemi. „Koupili jsme jeden objekt tady za obcí, který plánujeme předělat zčásti pro potřeby hasičské jednotky,“ říká Josef Macháček s tím, že by vedle hasičů sídlil v kravíně například i sběrný dvůr.

Právě kvůli tomu, že bude mít budova víc využití, nedosáhne obec na krajské dotace. Ty by na opravy zanedbaného areálu stejně nestačily. Ústecký kraj by ale hasičům mohl i přesto pomoci.

„Vedeme teď aktuálně některá jednání a jsme samozřejmě připraveni pomoci, protože máme rozhodně zájem na tom, aby spolky dál fungovaly,“ dodává Lucie Dosedělová z ústeckého krajského úřadu.

autor: bach
Spustit audio