Ústecký kraj si chce opět půjčit. Současný dluh by se měl navýšit o 1,5 miliardy

15. srpen 2017

Ústecký kraj začal hledat banku, která mu půjčí peníze. Konkrétně má jít až o 1,5 miliardy korun. Tyto peníze chce využít na opravy mostů nebo škol. V současné době už kraj dluží víc než 3,5 miliardy korun.

Ústecký kraj si chce půjčit například na stavbu tzv. kampusu řemesel v Ústí nad Labem. Mělo by jít o úplně novou formu školy pro budoucí řemeslníky. Na to bude kraj potřebovat zhruba 440 milionů korun. V seznamu jsou ale taky opravy domova pro seniory v Dubí na Teplicku nebo výstavba nového zařízení pro starší lidi v rámci litoměřického Centra sociální pomoci.

Z jeden a půl miliardového úvěru chce Ústecký kraj také opravit například ústecký most dr. Edvarda Beneše. Na něj bude podle plánů potřebovat zhruba 200 milionů korun. Návrh akcí počítá i s opravou dalšího důležitého mostu, a sice na silnici druhé třídy číslo 240 v Roudnici nad Labem přes řeku Labe. Kraj předběžně počítá s tím, že za tuto opravu utratí zhruba 150 milionů korun.

Podle mluvčí ústeckého krajského úřadu Lucie Dosedělová bude rozhodnutí o úvěru na zastupitelích. Pokud by si kraj úvěr skutečně vzal, nevidí v tom ale mluvčí kraje problém.

Doplňme ještě, že ke konci června dlužil Ústecký kraj přesně 3 547 625 tisíc korun.

autor: bach
Spustit audio