Ústecký kraj věří, že stihne do spuštění provozu pro svého dopravce sehnat autobusy i řidiče

12. únor 2018

Ústecký kraj prodloužil termíny pro podávání nabídek na nové autobusy. Ty chce pořídit pro vlastní dopravní společnost. Krajský dopravce má od poloviny příštího roku zajišťovat dopravu místo soukromé společnosti nejdříve na Ústecku. Rozjezd dopravní společnosti Ústeckého kraje údajně ohrožený není. Autobusy i řidiče prý kraj sežene.

„Jeden z dopravců nám včas dal oznámení o tom, že chce ukončit spolupráci s Ústeckým krajem, a to k 30. 6. 2019. Proto si myslím, že máme dost času na to, abychom zabezpečili všechny kroky k tomu, aby se náš krajský dopravce mohl rozeběhnout,“ zmínil termín spuštění provozu krajského dopravce náměstek ústeckého hejtmana Jaroslav Komínek z KSČM.

Ke spuštění provozu ale potřebuje kraj, mimo jiné, i autobusy. Pro první dvě oblasti plánuje pořídit téměř 50 vozů za zhruba 400 milionů korun formou operativního leasingu, tedy jakéhosi pronájmu. Firmu, která autobusy dodá, kraj shání.

„Tím, že jsme prodloužili termín pro podání žádosti o účast. Nově mají možnost dodavatelé podat žádost o účast k 8. 3. na oblast Ústecko, a ke 14. 3. na oblast Děčínsko,“ doplňuje ředitel Dopravní společnosti Ústeckého kraje Milan Šlejtr.

Kraj ale musí sehnat také to hlavní, tedy řidiče. Ani s tím prý problém nebude. „Předpokládáme, do dopravní společnosti Ústeckého kraje přejdou řidiči, kteří dnes jezdí pro společnosti, které v Ústeckém kraji skončí,“ doplnil Jindřich Franěk z krajského dobrou dopravy.

První oblastí, kde chce kraj spustit provoz svého dopravce je Ústecko. Autobusy tady provozuje společnost BusLine. Řidiči prý chtějí u společnosti zůstat i potom, co začne dopravu zajišťovat kraj.

„Samozřejmě netvrdím, že se to bude hodit všem, a že všichni zůstanou v BusLine, to se asi nestane. Někdo dá přednost tomu pohodlí, že zůstane v Ústí nad Labem,“ uvedl odborář společnosti BusLine Jiří Kuchynka.

Už při vzniku krajského dopravce označil tento krok kraje zastupitel a senátor Jaroslav Kubera z ODS za návrat k socialismu. S tím souhlasí i odborář Kuchynka. Krajský náměstek Jaroslav Komínek z KSČM jim oponuje: „Je to návrat k tomu, co zde fungovalo, fungovalo dobře, a fungovalo celorepublikově. Rozbilo se to po roce 1989 a my se to teď snažíme znovu rozjet – tak, aby to byla služba pro veřejnost a ne byznys pro soukromé firmy.“

Krajské autobusy mají na Ústecku vyjet zhruba v polovině příštího roku.

autor: bach
Spustit audio