Ústecký magistrát začal rozsáhlé kontroly ubytoven pro sociálně slabé. Jak tam lidé žijí?

1. říjen 2015

Přes 11.000 měsíčně za pokoj pro celou rodinu. Záchody, sprcha a kuchyňka jsou společné pro celou chodbu. I tak to vypadá v bytovém domě ve Veslařské ulici v Neštěmicích v Ústí nad Labem, který donedávna sloužil jako ubytovna. Lidé tam ale nedostávají doplatky na bydlení - dům totiž není jako ubytovna zkolaudovaný. Proto ho majitel přestavuje. Město Ústí nad Labem chce zjistit, v jakých podmínkách lidé v ústeckých ubytovnách žijí. Proto dnes (1.10.) začaly kontroly.

Na ubytovně bydlí i i Lucie Foitová se svým mužem a dítětem. Mají tu 1 místnost. Není to moc stísněné, když teď ještě čekáte další miminko?

1 místnost = 10.000 korun?

„V rámci možností, ale jinak se snažíme hledat i lepší bydlení. Nájem nám sociálka bohužel nehradí. Protože tady se přestavuje. Měli bychom platit 10.000. Na osobu 4.200 a na dítě 1.200. Takže to neplatíme. Ale je tu i dohoda, že si to můžeme odpracovat,“ konstatuje Foitová.

Společnou kontrolu hasičů, policie, strážníků, hygieny, úředníků ze stavebního úřadu a sociálních pracovnic zorganizovala Lenka Jaremová z kanceláře primátorky.

Tříčlenná rodina v ubytovně Freedom platí skoro 8.000 Kč měsíčně. Sociální zařízení je na pokoji

„Ty podmínky jsou strašidelné. Viděli jste sami, miniaturní místnost, kde bydlí těhotná paní s rodinou, malým dítětem, netopí se tam. I když tvrdí, že v současné době nic neplatí, protože to není zkolaudované. Tak ale pro mě je částka 11.300 za takovou kůču, naprosto nepřijatelná.“

Částka je i s poplatky za užívání a úklid společných prostor, kde je sociální zařízení a kuchyňka. Podle správce a jednatele firmy, které dům patří, Ivana Macáka, je to v pořádku.

„Vidíte, že se tu rekonstruuje, předěláváme to na penzion. Podle smlouvy by měli platit 10.500 a dalších 800 za společné prostory... To je ve smlouvě, ale to nikdo neplatí. Ta cena je daná městem, vždyť město určuje hladinu doplatku na bydlení.“

Lidé na ubytovně v Neštěmicích už doplatky na bydlení dostávají

Ten ale vyplácí úřad práce a nikomu výši nájmu, ať už v bytě, nebo na ubytovně, neurčuje. Lidé na neštěmické ubytovně Freedom už doplatky z úřadu práce dostávají, jako třeba Monika Horváthová.

Tříčlenná rodina v ubytovně Freedom platí skoro 8.000 Kč měsíčně. Sociální zařízení je na pokoji

„Jsme v jedné místnosti – já a dva kluci. Dospělí. A jednoho mám zavřeného. Měsíčně tu platíme 7800.“

Za Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje se kontroly zúčastnila Žaneta Švecová. „Protože je to ubytovna, nahlíželi jsme i do bytových jednotek. Kontrolují se i požární dveře, tady bylo patrné, že ty dveře byly hodně zničené, byly porušené, to nesmí být. Byl tu problém, že hlavní elektro uzávěr je uzamčen pod zámkem a ještě je zatarasen dveřmi, takže k němu není volný přístup. Jsou tu hydrantové skříně pod zámkem, což nesmí být.“

Podle závěrů kontrol a podmínek na ubytovnách chce potom město udělovat souhlas nebo nesouhlas s vyplácením doplatku na bydlení.

autor: hau
Spustit audio