Ústecký magistrát zakázal neštěmické radnici vybírat poplatky za žádosti o manipulaci s pozemky

19. červen 2017

Neštěmický obvod v Ústí nad Labem chtěl od června vybírat poplatky za žádosti o pronájem, výměnu nebo prodej obvodních pozemků. Právní odbor magistrátu ale rozhodnutí radních pozastavil jako protizákonné. Nejpozději začátkem července musí neštěmická radnice věc napravit, jinak půjde záležitost k soudu.

Vedení obvodu rozhodnutí magistrátu překvapilo. Neštěmice vybírají poplatek k žádosti o pronájem obecního bytu od 90. let.

O správnosti rozhodnutí magistrátu je přesvědčená starostka Yveta Tomková z hnutí Vaše Ústí: „Opíráme se o výklad z roku 2010, kde se říká, že tyto poplatky nejsou v rozporu se zákonem. Je to komentář k platné judikatuře, čili bychom nikdy nepředpokládali, že by to mohlo být v rozporu se zákonem. Proto jsme si na ministerstvo podali žádost o detailní výklad.“

Mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá potvrdila, že poplatky nejsou v rozporu se zákonem, pokud budou v záměru prodeje, pronájmu nebo výměny pozemků uvedeny jako jedna z podmínek.

Podobné poplatky jako v Neštěmicích několik let platí i obyvatelé Střekova. Na to, proč magistrát nezasáhl i v těchto případech, mluvčí magistrátu Romana Macová neodpověděla.

autor: hau
Spustit audio