Ústecký Střekov bude mít kvalitnější pitnou vodu - začala rekonstrukce vodovodu pro 15.000 lidí

5. červen 2015

Lidé na ústeckém Střekově by se měli dočkat kvalitnější pitné vody. Spolu s opravou železničního mostu přes Labe totiž začala oprava vodovodu, který zásobuje zhruba 15.000 lidí. Práce vyjdou na víc než 8,5 milionu korun a mají být hotové do konce prázdnin. Celý Střekov přitom zásobuje po dobu oprav pouze úzká trubka.

U železničního mostu na Střekově v Ústí nad Labem to zvenku vypadá, že se tu nic neděje. Je celý zaplachtovaný, proto není vidět, že se uvnitř pracuje na opravách. Vedle Správy železniční dopravní cesty, která se stará o prodloužení životnosti samotné konstrukce mostu, začala Severočeská vodárenská společnost opravovat vodovod, který zásobuje zhruba 15.000 lidí na Střekově.

„Na této ulici, Střekovském nábřeží, odhalujeme armaturní komoru, kde jsou všechny šoupata a vede přes ní i hlavní vodovod, který vede přes Labe po železničním mostě…“ vysvětluje Marek Güttner.

Čtěte také

Náhradní zdroj pro Střekov představuje modrá plastová roura, která má v průměru kolem deseti centimetrů. Podle Güttnera ale k zásobení Střekova vodoustačí.

Práce mají vyjít na zhruba 8.600.000. Jak je náročné dělat potrubí na mostě? „No, v té změti lešení bude obtížné sem ty trubky dostat, každá má 6 metrů a váží zhruba 300 kilo,“ konstatuje Marek Güttner.

Práce na opravě střekovského vodovodu mají být hotové do konce prázdnin. Samotná oprava mostu, která vyšla SŽDC na zhruba 50 milionů korun, skončí v závěru tohoto měsíce.

autor: bach
Spustit audio