Ústečtí lékaři vyzkoušeli jako první v republice novou operaci zeleného zákalu

27. březen 2015

Zelený zákal se nedá léčit - postupná ztráta zraku se dá jen zastavit. Glaukom totiž zvyšuje nitrooční tlak, který může poškodit oční nerv. Proto je nutné tlak snížit. V krajním případě přijde na řadu operace, kdy lékaři několika možnými způsoby můžou zajistit odtok oční kapaliny. V Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem 26. března lékaři jako první u nás udělali zkušebně dvě operace novou metodou. Ta je k oku šetrnější. Problém je v tom, že lidé na onemocnění často přijdou pozdě. Proto mu lékaři říkají "plíživý zloděj zraku".

„Bylo to někdy před 14 dny, kdy jsem se připravovala do práce, chtěla jsem se namalovat. Najednou jsem zjistila, že když zavřu levé oko, tak přes to tmavé vidím nějaké tmavé skvrny,“ popsala paní Nikol, jak zelený zákal objevila.

Už je po operaci, kdy jí lékaři rozšířili odtokový kanálek v oku. Další cestou je vytvoření nového kanálku, ten ale časem zarůstá.

Novou metodu popsala při operaci 65letého pacienta přednostka oční kliniky Ivana Liehneová: „Tady se rozšiřuje tzv. suprachoroidální prostor, kudy normálně tekutina z oka odtéká. Je to úplná novinka. Sem se vkládá speciální drenážní implantát, který posílí přirozenou odtokovou cestu. „

Ústečtí lékaři jako první u nás vyzkoušeli nový způsob operace zeleného zákalu

Operace neovlivňuje kvalitu vidění - tzn. pacient po operaci vidí stejně, jak viděl před ní. Navíc se mu zlepší nitrooční tlak.

Tento pacient byl jedním ze dvou, u kterých ústečtí lékaři novou metodu vyzkoušeli. Operace zatím nemocnice platila ze svého. Jestli se nový způsob snížení tlaku v oku stane běžnou léčbou, bude podle přednostky Liehneové záležet i na výsledcích u zhruba devíti set pacientů v zahraničí.

„Teď zatím úplně běžně dostupné to nebude. Ve velice krátké době přijdou první výsledky z Německa a z Belgie, takže pak můžou začít jednání s pojišťovnami, aby to pacientům umožnily.“

Zákrok trvá jen 20 minut a je možné ho udělat i ambulantně - první dva pacienti ale po operaci ještě domů nešli, zůstali v nemocnici na pozorování.

autor: hau
Spustit audio