Ústečtí radní kvůli střetu zájmů zrušili dotaci pro spolek Činoherák Ústí na příští rok

11. prosinec 2014

Radní města Ústí nad Labem zrušili své týden staré rozhodnutí o 12milionové dotaci divadelnímu spolku Činoherák Ústí na příští rok. Dohodli se, že z orgánů spolku nejdříve vystoupí tři radní z hnutí PRO! Ústí. Do únorového schválení rozpočtu si jednotlivá představení Činoheráku bude město kupovat. Letos chtějí radní dát spolku milion korun na pokrytí ztráty.

To, že minulý týden tři radní neoznámili střet zájmů, považují za chybu. Původně chtěli na funkce ve spolku rezignovat po schválení dotace zastupitelstvem. Náměstek primátora Martin Hausenblas z PRO! Ústí ale z řídícího výboru odejde 12. prosince.

„Já osobně jsem naznal, že pokud budeme postupovat tak jako minulý týden, tak se naše kroky nijak neliší od předchozího případu Amulet. V té věcné rovině nějaká skupina lidí, která má moc, si někam něco přihraje, a to se mi prostě nelíbí,“ argumentoval Hausenblas příkladem, kdy minulá městská rada přidělila nově vzniklému Amuletu čtyřletou dotaci 24 milionů za zajištění programu v budově na Střekově. Tu noví zastupitelé zrušili.

Náměstkyně Jana Bohuňková a radní Jaroslav Achab Haidler z PRO! Ústí jsou v kontrolní komisi spolku. Pokud na tom nebude trvat opozice, odejdou ke konci roku.

„Bude to takhle lepší, budeme tím i deklarovat to, co ze začátku – tedy, že spolek nechce být politickým nástrojem jakékoliv strany, že chce být, v rozumném slova smyslu, apolitický,“ přivítal odpolitizování spolku jeho předseda a umělecký šéf Filip Nuckolls.

Činoherák Ústí od jara, kdy nahradil původní divadlo zrušené po neshodách s tehdejším vedením města, žije z darů. Na konci roku mu bude chybět právě zhruba milion na zaplacení všech závazků. Nuckolls proto milionovou dotaci od města - kterou ještě v úterý musí schválit zastupitelé – vítá.

„Je to důležité proto, aby spolek přežil. Přece jen, herci a zaměstnanci nejsou extra placeni, ta nejistota je dlouhá. Hlavní důvod je, abychom v lednu přežili.“

Do konce roku bude mít Činoherák Ústí nový výbor i kontrolní komisi složené ze zástupců hlavního sponzora, ministerstva kultury, kraje, asociace divadel a města. To půjde do nového roku v rozpočtovém provizoriu. Koalice chce spolku pomoct, proto si jednotlivá představení ze začátku roku bude objednávat prostřednictvím v podstatě nefunkční příspěvkové organizace.

„Pan Haidler, jako pověřený ředitel, bude mít právo si je pronajímat. To znamená, že můžou ta představení mít na Střekově, vydělají si nějaké peníze, a do zastupitelstva 18. února předloží nějakou svojí filozofii, jak by měla ta jejich činnost vypadat. Na základě toho by se rada rozhodla, jestli tam dá těch 12 milionů nebo ne,“ vysvětlil ústecký primátor Josef Zikmund.

Právě ty jsou podle primátora Josefa Zikmunda z ANO 2011 v rozpočtu na příští rok pro činohru připraveny. Spolek si zároveň od nového roku pronajme budovu na Střekově, kde bude, kromě Hraničáře, také hrát.

autor: hau
Spustit audio