Ústečtí zastupitelé dají z rozpočtu příští rok 35 milionů na preferované sporty

19. prosinec 2017

Zastupitelé Ústí nad Labem se dnes (19. 12.) podruhé zabývali podporou takzvaných preferovaných sportů. Jde o fotbal, hokej, basketbal, volejbal a florbal. Na stole měli smlouvy na celkem 35 milionů korun na příští rok pro profesionální týmy i sportování mládeže. Nakonec peníze schválili. Diskutovalo se hlavně o podpoře profesionálních sportovců.

Pro kluby peníze od města znamenají jistotu existence – například profesionální fotbalisté říkají, že tyto peníze tvoří zhruba třetinu jejich rozpočtu. To potvrzují i basketbalisté a hokejisté.

Zastupitelé koncepci sportu i rozpočet na příští rok schválili už 6. prosince, nicméně Martin Krsek z PRO Ústí kritizoval takové dotování profi týmů – spíš by peníze přesunul do sportu pro mládež. Jeho protinávrh dát peníze jen mládežnickým spolkům klubů, a u florbalu i A týmu, ale neprošel.

Podobnou situaci městské zastupitelstvo řešilo už loni, kdy nakonec schválilo smlouvy pro sportovní kluby až na mimořádném jednání v lednu.

Tehdy taky například náměstek primátorky Jiří Madar z Ústeckého fóra občanů řekl, že ani částky v koncepci sportu nebo schválený rozpočet nezavazují město k tomu, že kluby tyto částky přesně dostanou. Například Vlastimil Evan z hokejového klubu by proto přivítal spíš to, aby město dalo smlouvy třeba na 4 roky – znamenalo by to nejen jistotu pro kluby, ale i pro sponzory.

autor: hau
Spustit audio