Ústí nad Labem chybí vize budoucnosti, shodli se vysokoškoláci a předložili své nápady

17. září 2016

Místo vytěženého lomu v ústecké Mariánské skále další část nedaleké zoologické zahrady. Benešův most pouze pro pěší a cyklisty. I takové nápady, jak změnit Ústí nad Labem studenti architektury ČVUT i ústecké Fakulty umění a designu. Jejich návrhy můžete dnes (17. 9.) naposledy vidět ve veřejném sále Hraničář.

Některé návrhy a nápady se můžou na první pohled zdát neuskutečnitelné a velmi odvážné. Pořadatelé výstavy ale chtějí především rozpoutat debatu o budoucnosti krajského města. To vítá i umělec Richard Loskot, který se o veřejný prostor dlouhodobě zajímá.

„Především mě zaujalo, kdy poprvé vidím takovou ideu pro město. Někdo, kdo myslí do budoucnost. Protože to, co mně v Ústí chybí především, je nějaká vize.“

Komplex obalený obrovských množstvím reklam – a dvě studentky tento prostor jen vyčistili. A tím člověk pochopí, jak to místo vypadá. Nemusí to být často nic drahého, ale musí se nad tím přemýšlet.

Obrázky toho, jak by vypadaly ústecké ulice bez reklamních plakátů, nápisů a poutačů připravily studentky ústecké Fakulty umění a designu Elena Baričiaková, Jana Holečková a Veronika Opatrná.

Vize Ústí nad Labem vysokoškoláků - architektů a designérů

„Co jsme se ptali lidí, tak jim to vadí a myslíme si, že je to zcela zbytečné. A určitě se dá ta reklama nějak regulovat. Protože ty budovy za tím ani nejsou vidět.“

Vymýtit reklamu z ulic asi nepůjde - vedení města ji chce alespoň regulovat. Příprava vyhlášky nebo regulace v územním plánu ale vůbec není jednoduchá a táhne se už několik měsíců. Žádný konkrétní návrh zatím na stole není.

autor: hau
Spustit audio