Ústí nad Labem loni hospodařilo s přebytkem. Opozice viní radní z neuskutečněných investic

21. červen 2017

Zastupitelé Ústí nad Labem budou dnes (21. 6.) rozhodovat o rozdělení části přebytku loňského hospodaření. To loni skončilo v plusu 364 milionů korun. Část peněz už rozdělili radní – například na úpravy Tovární ulice pro cyklisty nebo na rekonstrukci koupaliště na Klíši. O rozdělení zbývajících 125 milionů rozhodnou zastupitelé.

Martin Mata z opozičního hnutí Vaše Ústí vítá kladné hospodaření města, má k němu ale výhrady: „Ty prostředky jsou nakumulované za dva roky a odpovídá to tomu nicnedělání na magistrátu. Investice prostě v tomto městě neprobíhají, ani žádné přípravy. Mělo by se alespoň začít pracovat na nějakých projektových pracích, aby to bylo připraveno na reálné investice.“

Radní navrhují zbývající peníze utratit například za projekty oprav Corsa v Neštěmicích, výstavbu přepážkového centra magistrátu, nebo přidělení každému obvodu po třech milionech korun. Přes 30 milionů chce využít na vrácení části dotace na rekonstrukci domu kultury. Sankci kvůli chybám v zakázce dostalo město před třemi lety. Aby částka nenarůstala, musí ji město zaplatit.

„Teď nám zbývá jediný možný opravný prostředek, a to žaloba. Samozřejmě touto cestou půjdeme, ale pokud neuhradíme a nepožádáme o posečkání s uhrazením platby, naskakují úroky ve výši 7 %. Stejně tak budeme očekávat penále ve výši 100 %, takže celkem je to asi 30 milionů a 600 tisíc korun,“ vysvětlila nezávislá primátorka za Ústecké fórum občanů Věra Nechybová.

Opozice připravuje protinávrh rozdělení peněz. 10 milionů by podle ní mělo být vyčleněno na přestavbu zázemí fotbalistů v Mojžíři, další peníze by pak měly jít na nejnutnější opravy hřbitovní kaple v Krásném Březně.

autor: hau
Spustit audio