Ústí nad Labem má schválený územní plán - i s problematickými tunely

16. prosinec 2011

Ústí nad Labem má od čtvrtka 15. prosince schválený nový územní plán. A to včetně kontroverzních tunelů. Ty z něj ale podle dohody politiků mají do dvou let zmizet.

Projevy plné emocí stejně jako logické argumenty - to všechno zaznělo na jednání zastupitelů města Ústí nad Labem kvůli novému územnímu plánu. Přesvědčit je o tom, že je plán nedodělkem, přišli zástupci iniciativy Stop tunelům.

Druhou skupinu tvořili obyvatelé města, kteří žádali, aby byl plán schválen. A s jakými pocity odcházeli? Za iniciativu Stop tunelům to vyjádřili David Daduč a Jana Komínová: „Bylo to snad poprvé co se o územním plánu takhle zeširoka mluvilo, bohužel až v úplném závěru.“ „Myslím si že jim to vrátíme – budeme se soudně bránit.“

Naopak nadšení byli ti, kterým nový územní plán umožní začít po řadě let čekání stavět.

Jednoznačné ale přijetí územního plánu nebylo. Zástupci Top 09 ho chtěli hned na začátku stáhnout z programu. Proč, to vysvětlila zastupitelka Karola Haasová: „Trvalé travnaté prostory kolem čtyř milionů metrů čtverečních krajiny by přišly na stavební parcely – tato změna si zaslouží další debatu.“

Protože neuspěli, odešli při hlasování ze sálu. Komunisté se zdrželi. Počet hlasů zastupitelů za další politické strany ale k prosazení plánu stačil. S dovětkem sociálních demokratů, že do dvou let se přepracuje dopravní řešení, tedy zmizí z něj tunely.

Odpůrci tunelů tomuto termínu ale příliš nevěří. Takže to vypadá, že emoce a rozbroje kolem územního plánu Ústí nad Labem zřejmě hned tak neutichnou.

autor: ces
Spustit audio