Ústí nad Labem: Nejšikmější věž střední Evropy se otevře lidem

21. červenec 2016

Zřejmě už v příštím roce by lidé mohli vystoupat na nejšikmější věž ve střední Evropě. Patří k ústeckému kostelu Nanebevzetí Panny Marie. Věž je po bombardování za druhé světové války vychýlená zhruba o dva metry. Nadšenci chtějí obnovit původní vstup, kterým se do ní kdysi lidé dostávali. Ten je dnes zazděný a tak je cesta za vyhlídkou na Ústí nad Labem dost komplikovaná.

„Zájemci o prohlídku věže musí prokázat určitou odvahu a fyzickou schopnost, aby prošli krkolomnou cestou přes krov chrámové lodi,“ říká Martin Krsek z ústeckého muzea a pokračuje: „Uvnitř proběhne vyčištění, měla by tu zůstat patina té tajemnosti, protože tento prostor byl od roku 1945 nepřístupný.“

Ústecký kostel Nanebevzetí Panny Marie se šikmou věží

„Původní vstup byl níž zhruba o pět metrů, tady je ve stěně krásně vidět ten zazděný vstup, který ústil ze schodišťového přístavku – věže, která se v dubnu 1945 po bombardování zřítila,“ vysvětluje muzejník.

Nová dřevěná věž jako pohodlný přístup z náměstí

„Ve špičce věže, tedy v 60 metrech výšky je vychýlení zhruba přes dva metry,“ upozorňuje na zajímavost šikmé věže Martin Krsek.

Lidé by se do šikmé věže dostávali přímo z náměstí, a to po nové dřevěné věži. Ta ale nemá gotický kostel hyzdit.

Náklady? 3 až 4 miliony korun

„Celá ta věž je cestou mezi současností a minulostí, snažíme se nedělat historizující architekturu, tato architektura je moderní, neděláme paskvil na gotiku,“ říká architekt Martin Rajniš.

Podle optimistických odhadů Ústecké komunitní nadace, která se o zpřístupnění stará, by se mohla věž otevřít veřejnosti už v příštím roce. Potřeba na to budou tři až čtyři miliony korun.

Kostel se šikmou věží - vchod z přístavby do věže
autor: bach
Spustit audio