Ústí nad Labem se chystá rozšířit placená parkoviště a koupit nové automaty

19. červen 2015

V posledních třech letech město Ústí nad Labem vydělalo na parkovném kolem čtyř milionů korun. Srovnatelná města mají podle radních o zhruba deset milionů víc. Město chce proto rozšířit placená parkovací místa v centru. Především ale musí nakoupit nové automaty místo dosavadních, které už jsou přes dvacet let staré.

„Přístroje jsou 21 let staré, takže by se s trochou nadsázky dalo říct, že mají "nárok" být poruchové. Ten druhý, a možná hlavní, je ústecká specialita – vykrádání,“ vysvětluje ředitel ústeckých městských služeb Miroslav Harciník.

„Práce máme hodně. Automaty se pravidelně objíždějí ráno a odpoledne na konci směny. Nejhorší je to po víkendu, to máme ráno rozbitých nebo ucpaných 10-13 automatů. A jiné všední dny, to znamená od úterý do pátku, jich je ráno rozbitých 5-6 pravidelně,“ dodává technik MSUL Roman Líbal.

Na staré přístroje už se také špatně shánějí náhradní díly - to je třeba případ nefunkčního automatu v Bělehradské ulici. Město proto chce vypsat zakázku na nové.

V nových parkomatech se bude dát platit i kartou

„Solárně napájené automaty, které budou neustále online. Bude možné vedle hotovosti platit kartou, městskou kartou, samozřejmě zůstanou zachované i SMS. Budeme mít neustále vzdálený dohled. Můžeme ty automaty i přemisťovat, protože nejsou napojené na sítě a můžeme je dát tam, kde budou nejvíce potřeba,“ řekl náměstek primátora Martin Hausenblas z PRO! Ústí.

Vedení města chce s novými automaty také zvýšit počet placených parkovišť z 29 na 37. Jde hlavně o centrum města a na druhém břehu řeky kromě už dnes placených míst i Střekovské nábřeží. U centra by měla vzniknout i záchytná parkoviště.

Chceš parkovat v centru? Připlať si!

„Ta záchytná parkoviště budou zdarma nebo velmi levná na 2-3 hodiny. Naopak v přímém centru města budeme přistupovat ke zdražení, protože dnes je to parkovné na minimální výši. Další z věcí, která se chystá, je plán zavedení závor na některých parkovištích, kde dneska nejsou. Je to z důvodu usnadnění obsluhy.“

To je podle Hausenblase plán zhruba na rok. Už od července ale musejí neplatiči počítat s tím, že můžou dostat botičku. „Plánujeme to, že se nebude vybírat manipulační poplatek. Tzn., že se bude platit jen pokuta podle toho, jak jí určí strážník.“

Plány na změny v placeném parkování teď připomínkují obvodní radnice, teprve pak se jimi budou zabývat radní města.

autor: hau
Spustit audio