Už 13 let čekají na vodovod obyvatelé Stroupeče na Žatecku

21. červen 2017

Ve Stroupeči nedaleko Žatce žije zhruba 80 obyvatel. Po desítky let byli zvyklí pít vodu z tamních pramenišť svedenou do místního vodojemu. Po vstupu Česka do Evropské Unie ale hygienici vodu zakázali pít kvůli vysokému obsahu uranu.

Majitelé pozemků, přes které povede budoucí vodojem, se ale roky nedokázali s vodárnami domluvit na odkupní ceně za své pozemky. Když se to podařilo, přišla další komplikace.

„Voda šla z pramenišť a nebyl problém. Normálně jsme ji pili,“ vzpomíná Jaroslav Provazník na to, jak kdysi celá obec pila zdejší vodu.

Po vstupu Česka do Evropské Unie začala platit nová pravidla pro posuzování kvality pitné vody. A protože zdejší voda obsahuje uran, hygienici zakázali vodu využívat jako pitnou. Od té doby sem vodu přiváží jednou denně cisterna do místního vodojemu, který byl kdysi napájen přírodním prameništěm.

Týden vody 2

Nezávislý starosta Žíželic, pod které Stroupeč spadá, Petr Kvitek vysvětluje, co po léta blokovalo vybudování nového vodovodu: „Táhne se to – dělá se projekt, ale vždycky se to zastavilo na výkupu pozemků nebo na věcném břemenu, když se to táhne přes pole.“

Když se počátkem letošního roku majitelé pozemků na jejich prodeji domluvili, přišla nečekaná komplikace.

„Už to vypadalo při posledním jednání, že se začne, mezitím ale zemřel jeden člověk ze Záhoří, přes jehož pozemek to má vést. Nebyly ještě podepsané smlouvy, takže se to zase oddálilo, protože se čeká na dědické řízení,“ vysvětluje Kvitek.

Lidé v obci doufají, že dědické řízení a následná stavba vodovodu už nebude dlouho trvat. Odhadnout dobu, kdy budou moci místní pít z kohoutků nezávadnou vodu, si ale nikdo netroufá.

autor: Jan Beneš
Spustit audio