V Chmelařském institutu v Žatci se sešli degustátoři, aby ocenili nejlepší pivo
Desítka, jedenáctka, dvanáctka, ležák nebo speciál. To je pro odborníky jen hodně hrubé rozdělení piva. V Chmelařském institutu v Žatci dnes (2. 9.) pokračují soutěžní degustace. Při ochutnávání se porotci dostávají do větších detailů. A náročné to není jen pro účastníky rozsáhlé hodnotící komise.
„Letos se nám tady sešlo 139 ve 12 kategoriích z 25 pivovarů,“ shrnuje ředitel Chmelařského institutu Josef Patzak.
„Musíme degustovat s rozumem. Zatím jsme během čtyř kol vypili asi 20 vzorků a ještě tři kola nás čekají. Vzorek, to je tak 0,5 dcl, prostě panák. Ke konci sice pozornost lehce klesá, ale dá se to zvládnout. Hodnotíme jednak celkový dojem piva ‒ jestli je ten nápoj povedený nebo ne. Máme to načuchané a nachutnané, víme, co v tom pivu má být i co se sládkovi nepovedlo,“ popisuje práci degustátora pivní sommelier Aleš Dvořák.
Hlavní soutěžní degustace je naplánovaná na páteční večer.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Rezignace Langšádlové je škoda. Prioritou je dotáhnout to, co začala, věří místopředseda rady vlády
-
Škody na vinohradech přesáhly podle svazu dvě miliardy korun. V Čechách dosahují 95 procent
-
Berbrova kauza se chýlí ke konci. Jeho obhájci v závěrečných řečech kritizují postup soudu i žalobce
-
Křetínský koupil pětinu ocelářského kolosu Thyssenkrupp, který masivně investuje do vodíku