V Děčíně je zvýšená hladina Labe - cesta do Dolního Žlebu je zavřená

30. prosinec 2012

Mimo provoz je i tamní přívoz. Lidé se tam dostanou jen vlakem. Na Labi v Děčíně platí první povodňový stupeň.

Obyvatelé Dolního Žlebu na Děčínsku se nedostanou autem domů. Jedinou příjezdovou silnici do obce zatopila voda z Labe.

Lidé, kteří chtějí do Žlebu nebo zpátky cestovat, musejí využít železnici nebo lesní cesty. Ty jsou ale pro většinu aut nesjízdné. V případě, že by bylo nutné do Dolního Žlebu dostat lékaře, může děčínská Městská policie využít speciální motorový člun.

Obyvatelé Dolního Žlebu jsou na občasné odříznutí od světa zvyklí. Majitel jedné z tamních restaurací potvrdil, že zatopení silnice pro něj žádný problém neznamená. Je předzásobený, protože obdobná situace nastává několikrát do roka.

Hydroprognostik Michal Vrabec uklidňuje, že Labe by dál už stoupat nemělo: „Dnes by mělo Labe kulminovat, hladina už stoupat nebude,“ uvedl. Vylití řeky způsobil déšť v povodí Labe, především na jihozápadě. „Déšť byl poměrně vydatný, navíc pršelo do sněhu,“ doplnil.

Hladina Labe dosahovala v neděli dopoledne na ústeckém Střekově 445 cm. Řeka zatápí jedinou silnici do Dolního Žlebu, když je hladina v Ústí ještě o deset centimetrů níže. I když voda v Labi klesla, uzavírka silnice potrvá zřejmě až do pondělního odpoledne.

Podle strážníků Městské policie v Děčíně ale silnice nebude otevřená ani v okamžiku, kdy přes ni bude možné autem přejet. Důvodem je led a námraza, která se na silnici drží.

autoři: Jan Beneš , Jiří Zeman
Spustit audio