Specialisté začali zabezpečovat problémový svah nad Žlebem u Děčína

14. květen 2015

Ze svahu nad Žlebem u Děčína se v minulosti několikrát uvolnily skalní bloky a padaly do zahrad rodinných domů. Dvacetitunové skalní bloky domy těsně minuly. Několik měsíců před tím zase na nedaleké zahradě přistál kmen obrovského stromu. Lidé, kteří žijí pod prudkým srázem ve Žlebu, zažili za poslední léta dost obav a strachu a také více než rok trvající evakuaci, kdy obývali své domovy na vlastní nebezpečí. Dnes ale začali výškoví specialisté pracovat na tom, aby mohli klidně spát.

Teď je budou chránit dynamické zábrany používané v Alpách. Na práci se podílí i výškoví specialisté. Jedním z nich je i Michal Rusnák. Zkušenosti má i ze skal v Izraeli. Na místě jsou i další specialisté, jejichž úkolem zajistit ochranu domů, nacházejících se pod svahem. Celý zásah spočívá ve vybudování dynamické bariéry, která bude mít délku asi 260 metrů Rozdělená bude na 6 sekcí, které se budou vzájemně překrývat. Terén je v místě budování bariéry velmi náročný.

Práci usnadňuje i vrtačka za milion korun, která dokáže zhruba šestimetrovou díru do skály vyvrtat za asi půl hodiny. Majitelem svahů jsou Lesy České republiky. Jejich zabezpečení ale není jejich povinností. Město si proto muselo poradit samo. Využilo dotaci z Ministerstva životního prostředí.

Z ceny oprav v celkové výši 9,5 milionu tak Děčín uhradí ze svého 4 miliony korun. Sanace by měly skončit koncem srpna letošního roku.

autor: Iva Zítková
Spustit audio