V děčínské nemocnici budou od září pomáhat lékařům s uzdravováním pacientů psi

23. srpen 2016

Děčínská nemocnice zavede od září takzvanou canisterapii. Speciálně vycvičení psi pomůžou s léčbou pacientů na pěti odděleních. Na své budoucí pracoviště se už přišla podívat jedna z terapeutek ‒ fenka labradora Inés.

„Takový tvor potěší, určitě to dobíjí baterky,“ pochvaluje si jeden z pacientů, pan Václav. Kromě dobíjení baterek je sedmiletá Inés speciálně cvičená i na polohování s pacienty. Hladit si ji zase pomáhá procvičit jemnou motoriku.

Dohromady by v děčínské nemocnici mohli působit čtyři canisterapeuti se psy. Zatím o služby speciálně vycvičených psů projevila zájem neurologie, rehabilitace, aseptická chirurgie a interna ‒ oddělení musela dokonce upravit svůj provozní řád, aby na ně mohli psi vůbec vstoupit.

Jak přesně bude působení canisterapeutů v děčínské nemocnici vypadat, je ještě předmětem jednání. Přeci jen pustit zvíře do nemocnice není jen tak.

„Ten pejsek musí mít všechna očkování, musí být odčervený… Musí mít na to certifikát. My musíme na to udělat i podmínky, musíme jim poskytnout vodu, nebo místnost na odpočinek,“ vysvětluje hlavní sestra Danuše Tomášková.

Canisterapeutičtí psi působí dlouhodobě například v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem, v Teplicích a od letošního roku i v chomutovské nemocnici.

autor: dap
Spustit audio