V jezeře Milada na Ústecku se budou moci lidé poprvé vykoupat už letos

9. únor 2015

Jezero Milada na Ústecku by mohlo na jaře přivítat první návštěvníky. Palivový kombinát Ústí nad Labem, který má rekultivace na místě bývalého lomu na starosti, teď řeší s Báňským úřadem poslední administrativní kroky. Pak by lidé k jezeru mohli vyrazit za koupáním nebo na jen na procházku. Zatím je totiž vstup zakázán.

„Je to zahájení toho procesu tak, aby se běžný občan mohl k tomu jezeru dostat bez jakékoliv hrozby nebo jakékoliv sankce. To je podstatná záležitost,“ říká ředitel ústeckého Palivového kombinátu Petr Lenc.

Právě Palivový kombinát má na starosti rekultivaci na bývalém dole. Zrušením zákazu návštěv ale obnova krajiny kolem jezera neskončí.

„Není to tak, že by zrušením dobývacího prostoru byly zrušené rekultivační práce. Budou tady i nadále, ale nebudou znamenat, že by se běžný občan nemohl do toho území dostat,“ vysvětluje Lenc.

Báňský úřad vydal v prosinci rozhodnutí o ukončení hornické činnosti, poslední tunu uhlí odvezli přitom z Chabařovic už v roce 1997. Se zrušením zákazu vstupu se čeká už jen na vyřízení žádosti o další administrativě, a sice zrušení dobývacího prostoru. Zatím tam lidé žádné služby nenajdou.

„Sice tam nebude nějaká zásadní infrastruktura, nějaké služby a podobně, ale myslím, že o to v první fázi nejde - důležité je dostat se do té přírody,“ říká starosta Chabařovic Josef Kusebauch z SNK ED.

Lidé už podle Kusebaucha na otevření jezera čekají. „Oni se už neustále snaží se tam dostat, snaží se tam jezdit na kole, chodit na procházky, chtějí se tam koupat a to nemluvím o rybářích, kteří čekají, jestli tam budou moci lovit.“

Lidé by se mohli dočkat už v první polovině letošního roku. Jezero by mohli beztrestně navštěvovat už po květnovém dni otevřených dveří.

„Intenzivně pracujeme na návštěvním řádu a máme v úmyslu to, že bychom chtěli v průběhu prvního pololetí to území otevřít,“ doplňuje ředitel Palivového kombinátu Petr Lenc, který musí s Báňským úřadem dotáhnout veškeré úřední záležitosti. Stát ani úřady totiž s plně rekultivovaným územím zkušenosti zatím nemá a jezero Milada slouží jako vzor.

autor: bach
Spustit audio