V kaňonu Labe kolem Děčína začala platit nová pravidla pro horolezce

19. leden 2018

Pro horolezce platí nová pravidla v kaňonu Labe. Správa národního parku České Švýcarsko omezila počet skal, na kterých mohou vznikat nové lezecké trasy a také omezila v některých oblastech dobu lezení, až od poloviny roku. To všechno kvůli hnízdění vzácných ptáků. Svazu horolezců se to nelíbí, park chce po čase opatření vyhodnotit a možná ho ještě upraví.

„No, jsem trochu vymrzlý, protože jsem byl lézt. To zimní lezení je těžký, je to trochu o hubu,“ choulí se u kamen známý severočeský horolezec Karel Bělina. Byl si zalézt v Labském kaňonu, proti novým pravidlům lezení nemá větší námitky.

„Já sem něco slyšel, že tam jsou nějací ptáci, je tam také zákaz prvovýstupů – Majdaléna, Pod Drnem, Mešita, Medvěd, Hlídač… To jsou útvary, kde už stejně nejde nic udělat,“ konstatuje Bělina.

S tím v podstatě souhlasí i generální sekretářka Českého horolezeckého svazu Božena Valentová: „Víme, že už jsou některé skály nebo masivy, kde je těch cest docela hodně. Ani my nechceme, aby se ty cesty tzv. zahušťovaly.“

Čtěte také

S čím ale svaz horolezců už tolik nesouhlasí, jsou nová pravidla, která stanovila od nového roku Správa parku, pod kterou kaňon Labe spadá. Nové opatření obecné povahy má chránit hlavně hnízdiště vzácného sokola stěhovavého, Labský kaňon je totiž takovou „líhní“ těchto ptáků.

„V podstatě ta změna spočívá v tom, že se rozdělila národní přírodní památka Kaňon Labe na čtyři menší oblasti. Ve dvou z nich se dá horolezectví provozovat za určitých podmínek celoročně, pak jsou tam další dvě oblasti, kde se může lézt jen v druhém pololetí,“ upřesňuje mluvčí parku Tomáš Salov.

Dřív bylo možné všechny čtyři dotčené oblasti na pravém břehu Labe slézat celoročně.

Nová pravidla by se mohla časem zmírnit

„Pro nás je to opravdu hodně restriktivní a daleko více preferujeme přístup, který se uplatňuje v jiných oblastech – to znamená, že ve chvíli, kdy je pravděpodobné, že někde dojde k zahnízdění, tak se to konkrétní místo uzavře – udělá se vlastně lokální uzávěra,“ nesouhlasí s omezením Božena Valentová.

Takto striktní pravidla ale nemusí podle ředitele parku platit napořád. „Po ověření, jestli to takhle funguje, pak s kolegy Českého horolezeckého svazu uděláme nějaké úpravy a tak. Takže to není dokument, který je navždy,“ dodává ředitel národního parku České Švýcarsko Pavel Benda.

Nová pravidla najdete na webových stránkách národního parku České Švýcarsko. Omezení platí do roku 2020. Porušení zákazu mohou pokutovat strážci parku, v extrémním případě se celá věc může řešit ve správním řízení.

autor: dap
Spustit audio