V Krásné Lípě bojují s vandaly. Ročně je to stojí desetisísíce

29. červenec 2015

Vandalismus trápí většinu měst a obcí. V Krásné Lípě na Děčínsku bojují proti vandalům, jak se dá. Tamní turisté např. zdarma ve svém volném čase pořád dokola opravují lavičky v lese a na vyhlídkách.

Nedávno turisté z Krásné Lípy zrekonstruovali celý mobiliář na Karlově výšině. Než prošel opravou a natřením, hyzdily ho nežádoucí nápisy, stejně tak poničené jsou i lavičky na tomto místě. „Už jsme se dokonce obrátili na národní park České Švýcarsko, jestli by nám nepůjčili fotopast, abychom někoho chytli při činu,“ svěřil se Mikuláš Peterka.

Jenom letos stála krásnolipské turisty oprava vyhlídky Spravedlnost více než sedm tisíc korun. Město na nápravu škod po zásazích vandalů vydá ročně desetitisíce.

Větší města trápí rozsáhlejší a rozmanitější problémy. Třeba opakovaná oprava dětského hřiště v Mostě po útoku vandalů bude stát radnici víc než dvě stě tisíc korun. V Litoměřicích zase nedávno řešili zapalování kontejnerů se škodou třicet tisíc a v ústecké ZOO zase musejí před vandaly chránit aligátora pomocí kamerového systému.

autor: Iva Zítková
Spustit audio