V Levíně u Úštěku po letech začala fungovat historická pec na výpal keramiky pomocí dřeva

19. říjen 2017

Keramika k Levínu u Úštěku na Litoměřicku patří. Hrnčířská tradice provází starobylé městečko už dlouhých šest set let. A stále žije, i když už ne tolik jako dřív. A proto se nadšení keramici snaží, aby řemeslo v tomto místě pokračovalo. Zprovoznili proto historickou pec, která byla víc než 30 let vyhaslá, teď pod ní opět praská dřevo.

„Tahle pec zde byla postavena kolem roku 1942, kdy tady bylo německé keramické učiliště. Ta pec byla stavěná na výpal uhlím,“ vypravuje keramička Magdalena Brožová a pokračuje: „To se tu pálilo na nižší teplotu, ale pak sem přišli manželé Břešťanovi, kteří dělali kameninu, takže ti tu pec pak předělali na dřevo. Naposledy v ní pálili pravděpodobně v roce 1979.“

Pec na výpal keramiky pomocí dřeva je v současné době raritou. „Pravděpodobně se žádná další v Česku nevyskytuje, nebo u ní nevíme. Je to spíš rarita, takže bychom v ní pálili tak jednou ročně, v rámci nějakého sympozia, protože to pálení v ní je zdlouhavá, několikadenní záležitost,“ vysvětluje Brožová.

Než se v peci začalo znovu topit, musela se nejdřív kompletně zrestaurovat. „Musel se udělat sopouch, čistil se komín i celá pec, dělala se tady ta armatura dvířek a stažení pece, protože to už bylo celé zrezavělé,“ vypočítává Brožová.

Po výpalu musí pec dlouho chladnout. „Otevírat ji budeme příští neděli, 29. října, od 10 do 16 hodin. A uvidíme, co se povedlo,“ dodává Brožová.

Levín - historická pec na výpal keramiky opět funguje
autor: Lucie Valášková
Spustit audio