V Litoměřicích začali lidem nad 65 let zdarma montovat dveřní kukátka a řetízky

Policie v Litoměřicích se rozhodla více zaměřit na bezpečnost seniorů. Přibývá totiž případů, kdy se zloději a podvodníci snaží dostat do jejich bytů, kde jsou lidé nejzranitelnější. Preventisté spolu s radnicí proto začali lidem nad pětašedesát let montovat zdarma dveřní kukátka i bezpečnostní řetízky. Má je už šedesát seniorů a na dalších 140 zájemců na ně čeká.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Věra Velanová z Ústí nad Labem má na dveřích nový bezpečnostní řetízek

Věra Velanová z Ústí nad Labem má na dveřích nový bezpečnostní řetízek | Foto: Magistrát města Ústí nad Labem

Namontování bezpečnostního kukátka a řetízku na dveře trvá tak deset, dvanáct minut. „Byla to nabídka v klubu seniorů, tak jsem se toho chytla,“ popisuje paní Popelková.

Podle Miroslavy Neumannové z městského úřadu se obavy seniorů ze zlodějů nebo podvodníků zvyšují.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč začali v Litoměřicích montovat seniorům dveřní kukátka a řetízky, zjišťovala redaktorka Iva Zítková

„Zvyšují se jak věkem, tak i prostředím a situací, ve které žijeme a která se zhoršuje,“ říká Neumannová.

Senioři podle policejní mluvčí a preventistky Pavly Kofrové patří mezi ohrožené skupiny obyvatelstva. „Z poslední doby tady máme například případ, kdy se starší paní vnutili do obydlí brusiči nožů, nože sice nabrousili, ale s jejich odchodem také paní zjistila, že jí zmizelo 18 tisíc korun,“ doplňuje.

A podobných případů přibývá. Policie proto doporučuje, aby si senioři zkontrolovali totožnost lidí, kteří se snaží dostat do jejich bytu třeba pod záminkou odečtů vodoměrů nebo kontrol spotřebičů.

Kromě průkazky můžou kdykoli zavolat přímo do firmy, která má takové zaměstnance posílat. I pokud je všechno v pořádku, je lepší při takových setkáních požádat někoho z rodiny, aby se v té době zastavil na návštěvu.

Iva Zítková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme