V Litvínově začala fungovat škola waldorfského typu, teprve druhá v Ústeckém kraji

5. září 2017

V Ústeckém kraji přibývá soukromých škol. Zatímco loni v září jich ministerstvo školství evidovalo 15, letos je to o dvě víc. Jedna z nich zahájila výuku v Litvínově. Rodiče prvňáků tam mají možnost přihlásit své dítě do školy waldorfského typu. Výuka je tam zaměřena jinak, než ve standardních základních školách. Nový školní rok v tamní první třídě zahájilo jen pět dětí, zřizovatelé školy ale věří, že se jejich počet do konce roku ještě zvýší.

Základní škola vznikla jako pokračování waldorfské mateřinky, ta zahájila v Litvínově svou činnost před dvěma lety.

„Určitě jsme hledali kvalitnější formu vzdělání, než nabízí běžná státní škola, a tahle nás oslovila, proto ta volba. Je to malotřídka, takže ty děti budou mít mnohem individuálnější přístup od paní učitelky,“ popsala Lenka Walterová, proč se rozhodla přihlásit svou dceru Betty do zdejší první třídy.

Jaké jsou ty hlavní rozdíly ve vzdělávání na státní škole a v tzv. waldorfské škole, popisuje její zakladatelka Zuzana Štěpánová: „To vyučování ze začátku postupuje pomaleji, děti jsou pomaleji zatěžovány. Například čtení v plném rozsahu přichází až ve druhé třídě. Pro všechny třídy platí, že to vyučování je trochu jiné v tom, že první dvouhodinovka je takzvané vyučování v epochách, souvislostech.“

Čtěte také

Rozdílné je i hodnocení žáků: „Známkování tady není. Někdy až koncem základní školy se známkují děti jaksi paralelně, aby byly připraveny na přechod na střední školu. Ten hlavní důvod je, aby to učení zůstalo pořád pro děti motivující. Hodnoceny jsou vždycky slovně,“ vysvětlila Štěpánová.

Začátky vyučování jsou tady v litvínovské škole waldorsfkého typu netradiční. „Každý den zahajujeme takovou intimní chvilkou mezi učitelem a žákem, kdy se sejde celá třída. Máme pak takovou chviličku, kdy si hledáme takové jakoby společné vlnění, dá se říct. Děti se připravují na to, že začne výuka,“ vysvětluje učitelka Dana Nadin Alertová.

Rodiče musí platit školné, které by se po registraci školy na ministerstvu školství mělo snížit. Vysvětluje zakladatelka školy Zuzana Štěpánová: „Pro tento školní rok nemáme registraci. Budeme o ni usilovat pro další školní rok. Všechny děti, které u nás nastoupí, budou mít povoleno individuální vzdělávání a jsou zapsány pod základní školou v Bečově.“

Základní školy waldorfského typu jsou v Ústeckém kraji dvě. Kromě nové v Litvínově funguje už třetím rokem v Terezíně.

autor: Jan Beneš
Spustit audio