V lovosickém lesoparku Osmička se bude kácet přes 150 stromů. Vznikne tam také broukoviště

23. únor 2016

Lovosice na Litoměřicku chtějí vykácet zhruba 150 stromů v lesoparku Osmička. Měla by je nahradit výsadba nových. Radnice už čeká jen na to, jestli získá dotaci. Chce se tak zbavit stromů, které podle odborných posudků ohrožují návštěvníky lesoparku.

„Všechny ty stromy jsou nahnuté, jsou nahusto u sebe a nemají vyvinuté koruny. V současnosti už jsou na hranici svého životního optima. Jde celkem ve dvou etapách o asi 150 vzrostlých topolů a nějaký ten javor. Nahrazeny by měly být asi 180 novými stromy různého druhového složení a také asi 400 keři, které zahustí ten prostor pod nimi,“ vysvětluje vedoucí odboru životního prostředí Lovosice Vojtěch Hamerník.

První etapa by měla proběhnout od podzimu 2016 do jara 2017, druhá etapa začne na podzim 2017 a skončí v roce 2018. „Omezení pohybu v lesoparku bude minimální,“ uklidňuje Hamerník.

V lesoparku vznikne broukoviště

Stromy, které město vykácí

„Broukoviště je plocha, kde se to pokácené dřevo nějak esteticky zakope, postaví a bude se dále rozkládat, ale už nebude nikoho ohrožovat. Brouci do něj přirozeně nalezou a budou se vyvíjet,“ vysvětluje Vojtěch Hamerník.

Plánované náklady jsou kolem 2,5 milionu korun. Lovosice už požádaly o dotaci Ministerstvo životního prostředí, a pokud se vše podaří, měly by peníze z dotace pokrýt zhruba 60 procent nákladů.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio